Ringeling

Ringeling

Ondertussen zijn onze vrienden van Werkgroep Tongeren gestart met het najaarsseizoen ringwerk. Op een aantal plaatsen wordt er wekelijks (soms zelfs dagelijks) geringd. Al een paar honderd vogels kregen een ring rond hun poot en vliegen niet langer ‘onbekend’ rond.

Het individueel merken of ringen van vogels is een methode om wilde vogelpopulaties op te volgen. Deze techniek werd voor het eerst gebruikt in 1899 door de Deen Ch. Mortensen, een onderwijzer. Oorspronkelijk was het enkel de bedoeling om na te gaan waar in Europa broedende vogels de winter doorbrachten.

Deze oorspronkelijke doelstelling blijft nog steeds actueel : overwinteringsgebieden en trekroutes liggen niet eens en voor altijd vast. Ze evolueren, onder meer door biotoopverlies en klimaatwijzigingen. Maar daarnaast is de doelstelling zelf ook aanzienlijk verfijnd omdat we ook proberen om de trekstrategieën te begrijpen : wanneer vertrekken ? In welke richting ? Waarheen ? Waar een stop inleggen om nieuwe energiereserves aan te leggen ? Wanneer vertrekken naar het broedgebied ? Snel is daar ook de studie van de demografie bijgekomen : wat zijn de doodsoorzaken ? Zijn ze overal dezelfde ? Variëren ze van jaar tot jaar ? Sommige broedparen produceren meer jongen dan andere : is dit gebonden aan de eigenschappen van de oudervogels of eerder aan de regio of aan een combinatie van beide ? Meer info kan je vinden op de website van KBIN Ringonderzoek.

Wist je trouwens dat iedereen die dat wil ook eens een kijkje kan nemen op zo een ringstation. Wel mits afspraak vooraf. Interesse? Stuur dan een mailtje naar onze info@vogelwerkgroepfruitstreek.be. Dan brengen wij je in contact met een van de ringers.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.