Uitgelezen: Darwin in de stad – Menno Schilthuizen

Uitgelezen: Darwin in de stad – Menno Schilthuizen

Na mijn bezoek aan Rotterdam waar ik in het Natuurhistorisch Museum een prachtige expositie ontdekte over dieren in de stad kwam ik bij dit boek terecht. Het lag in de souvernierwinkel van het museum, maar ik kocht hem uiteindelijk via de winkel van Natuurpunt voor net geen €23.Ja, ik weet dat je het boek ook in de bibliotheek kan vinden. Maar ik ben nu eenmaal een boeken-freak en mijn kast is nog lang niet vol (en anders komt er gewoon eentje bij).

Schilthuizen is een gerenomeerd evolutiebioloog bij het Leidse museum Naturalis. Hij doet daar menig onderzoek, waaronder momenteel eentje over huisjesslakken in de stad.

Met dit boek probeert hij op een eenvoudige manier uit te leggen hoe de natuur zich aanpast aan de steeds meer en meer verstedelijkte wereld. En ik moet zeggen: hij slaagt daar met glans in. Zijn verhalen lezen als een roman en ondanks het feit dat er soms wel wat moeilijke woordjes de revue passeren kon ik elke uitleg toch nog goed volgen. En aan verwondering is er na het lezen van dit werk geen gebrek. Hoewel het niet altijd over vogels gaat kon ik het boek niet zo makkelijk naast mij neerleggen. Merels die van bos- naar echte stadsvogels evolueren, duiven die met hun verenkleed zware metalen neutraliseren of exotische insecten die slimmer zijn dan de machines waar ze mais mee oogsten. Wel gaat hij in de verdediging tegen de natuurliefhebbers die hem verwijten dat hij het huidige natuurbeleid met zijn stelling dat de natuur zich wel zal aanpassen aan ons geklooi. Een stelling die hij probeert te ontkrachten maar niet echt in slaagt vind ik. Maar de poging was er toch.

Conclusie: een aanrader om de avonden en dagen dat het te slecht weer is om vogeltjes te kijken nuttig door te brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.