Een Lente zonder de Matkop

Een Lente zonder de Matkop

Met het verstrijken van mei 2024 lijkt het er nu toch wel op dat we in de Fruitstreek voor het eerst een lente zonder één gemelde waarneming van Matkop gaan meemaken. Niet dat het ons verrast, want we hadden het in het dalende verloop van de statistieken langzamerhand zien aankomen. Matkoppen verbleven  hier bij voorkeur in onze vochtige valleien en bossen, waar ze liefst zelf een nestholte uithakten in zacht of dood opstaand hout. Tijdens hun korte periode van territoriale activiteit in het vroege voorjaar waren ze door hun roep het gemakkelijkst op te sporen en te onderscheiden van de erg gelijkende Glanskop. Helaas, ondanks het onverminderd aantal waarnemers die in deze periode de van oudsher geschikte biotopen hebben doorzocht, bleven de waarnemingen voor het eerst uit. 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verspreidingskaart Zuid-Limburg  januari – mei 2024: de in het rood aangeduide hokken met waarnemingen vallen volledig buiten de regio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verspreidingskaart Zuid-Limburg  januari – mei 2014: toen nog een aantal hokken met waarnemingen

Maar de afgenomen aantallen blijken geen lokaal verschijnsel te zijn. Als we de kaart van Vlaanderen vergelijken uit dezelfde periode dan blijkt ook daaruit het probleem voor de soort. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verspreidingskaart voorjaar 2024 Vlaanderen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verspreidingskaart voorjaar 2014 Vlaanderen

Vooral de sterke afname van de aantallen en het gekrompen verspreidingsgebied in de korte periode van 10 jaar vallen hierbij op. Naast Zuid-Limburg lijkt het ook in het Westelijk gedeelte van Vlaanderen erg snel te gaan.

Pierre Vandersmissen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.