Opmerkelijke waarnemingen van 3 tem 9/12/2018

Opmerkelijke waarnemingen van 3 tem 9/12/2018

Deze regenachtige week leverde toch twee zéér bijzondere waarnemingen op.   Zondag deed Geert Bollen melding van een ruigpootbuizerd en op donderdag werd een oehoe gesignaleerd.
De ruigpootbuizerd (foto bovenaan van Carine Richerzhagen) kan gemakkelijk worden verward met de ‘gewone’ buizerd omdat laatstgenoemde een erg variabel verenkleed heeft.  De ruigpootbuizerd heeft  een iets forser postuur en langere vleugels (spanwijdte is ongeveer 17 cm langer).  Hij vliegt met een soepele en trage vleugelslag.  Dit is heel anders dan de buizerd met zijn stijve, snellere vleugelslag.   Ook kenmerkend is de witte bovenstaart die aan het uiteinde door een duidelijke donkere band wordt afgeboord. Onderaan is de staart licht gekleurd.  Onder de vleugels zitten grote zwart/bruine polsvlekken en de meeste ruigpoten hebben een donkere buik.  Van dichtbij zijn de bevederde poten het allerbeste kenmerk.  De ruigpootbuizerd wordt ook ‘de buizerd van het noorden’ genoemd.  Ze broeden in Scandinavië, en verder oostelijk over de toendrazone richting de Grote Oceaan. Ook in het noorden van Noord-Amerika broedt deze soort. De vogels verlaten de broedgebieden in de vroege herfst, en trekken dan naar het zuiden. De Scandinavische vogels overwinteren in het westen en midden van Europa.  Bijhorende foto van Geert Bollen van afgelopen zondag.

In onze regio is het een zeldzame wintergast.

De tweede donkerrode soort is de oehoe. Deze uil wordt als waarneming steeds vervaagd ingegeven, zowel voor locatie als waarnemer en dit om deze soort maximale bescherming te geven. De oehoe is de grootste uil in België en is door zijn grote formaat 60 tot 75 cm lang en een spanwijdte van 160-180 cm niet te verwarren met andere uilensoorten. Massief lichaam, opvallende, 8 cm lange oorpluimen en grote oranje ogen. Verenkleed vanboven roestbruin met donkere vlekken en bandering, onderaan lichter roestkleurig met donkere lengtestrepen. Lange, brede vleugels en krachtige, bevederde poten. Hij dankt zijn naam ook aan zijn kenmerkende roep.  Dankzij herintroductieprogramma’s is in de laatste jaren zijn het aantal oehoes in België, Duitsland en Luxemburg sterk toegenomen. In onze fruitstreek zijn er dit jaar 2 jonge pulli geringd door de ringwerkgroep van Tongeren.
Foto archief waarnemingen.be

Jaarlijks zijn er wel enkele waarnemingen te melden in onze fruitstreek.

 

Deze week werden door 19 verschillende waarnemers in totaal 50 verschillende soorten gespot in de fruitstreek; waaronder twee zeer zeldzame exemplaren, de ruigpootbuizerd  en de oehoe en een 5-tal zeldzame vogels. Het totaal aantal soorten voor 2018  is momenteel 170. Een overzicht en bijhorende kiekjes :
Vogel Plaats Waarnemer
Ruigpootbuizerd Vechmaal Geert Bollen
Oehoe Vervaagd Vervaagd
Grote zilverreiger Tongeren Paul Nagtegals
Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Gingelom Dirk Ottenburghs
Koninksem John van Gestel
Koninksem Marie-José Burmanje
Horpmaal Geert Bollen
Rutten Remar Erens
Koninksem Pierre Vandersmissen
Velm André Vanmarsenille
Vechmaal Pierre Vandersmissen
Kuttekoven Jean Van Winkel
Grote gele kwikstaart Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Vuurgoudhaan Brustem – Vliegveld André Gaens
Houtsnip Zepperen – Kluisbos Geert Beckers
Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Hoepertingen Stefan Carolus
Havik Wellen – Herkvallei Gert Appeltans

 

* Grote zilverreiger foto Dirk Ottenburghs

Grote Zilverreiger - Ardea alba

* Vuurgoudhaan foto André Gaens

De voorbije week waren er ook nog de volgende opvallende meldingen :
* 150-tal groenlingen te Alken door Jan Stevens
* 2 kerkuilen te Bommershoven en Heurne door Geert Bollen
* 11-tal grauwe gorzen te Koninksem door Pierre Vandersmissen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* een 15-tal geelgorzen te Aalst door André Gaens

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.