Het lezen waard.

Het lezen waard.

Boeken over natuur en vogels. Mijn kast staat er vol van en elk jaar komen er wel een paar bij. We willen dan ook op onze website regelmatig één van deze boeken beschrijven. Deze keer is het de beurt aan een pas uitgekomen boek “De man op de dijk”.

Dit boek beschrijft het levenswerk van Ben Koks. Hij slaagde er in om in Nederland een netwerk uit te bouwen om natuur en landbouw samen te laten werken en om op die manier de grauwe kiekendief terug als broedvogel te brengen. Het verhaal, dat zeer goed geschreven is, start met de ontdekking van zijn eerste broedpaar en eindigt met zijn “afscheid” van de Nederlandse akkervogels (of toch niet helemaal). Het beschermen van nesten, het overtuigen van boeren om mee te werken, het zenderen van grauwe kieken en de ontdekkingen die dat meebracht, het meereizen met de vogels op trek, alles wordt op een boeiende en vlot leesbare manier uit de doeken gedaan. Enkel het hoofdstuk over de evolutie van de landbouw, wel cruciaal in het ganse verhaal, vergt even op de tanden bijten. Maar gelukkig is het vervolg met het opbouwen van vogelakkers en, jawel, het Vlaamse grauwe kieken-verhaal weer een door-lees-moment zoals de vorige passages.

Wie vogels kijkt in akkergebieden moet dit inspirerende en verhelderende werk zeker lezen. Maar ook als je niets hebt met akkers en akkervogels is het een aanrader. En ik ben er zeker van dat je na het lezen van dit boek ook wel eens er aan denkt om op zoek te gaan naar die noodlijdende akkervogels. Wacht niet te lang. Want misschien ga je er anders wel een paar missen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.