Opmerkelijke waarnemingen van 26/11 tem 2/12/2018

Opmerkelijke waarnemingen van 26/11 tem 2/12/2018

Voorbije dinsdag meldde Stefan Nimmegeers een witkopstaartmees, inclusief foto hierboven, genomen te Hoepertingen.  De witkopstaartmees verschilt van de inlandse staartmees door hun zuivere witte kop , een spierwitte buik en zeer wollig voorkomen.
Witkopstaartmees - Aegithalos caudatus caudatus   
Wij kennen bij ons de gewone staartmees die niet nauw verwant is aan de echte mees.  Dit energiek gezelschapsvogeltje, ook wel “pluizenbolletje-met-lange-staart” genoemd, is bij veel vogelaars een graag geziene gast. Altijd druk in de weer, altijd in groepjes en niet echt schuw. Zijn vlucht is hobbelend en licht golvend. Hij beweegt zich acrobatisch en hangt vaak ondersteboven aan de dunste twijgen.  De witkopstaartmees is een ondersoort en komt voor in Scandinavië, Oostelijk- Europa, Rusland en verder tot in China en Japan.
Op zaterdag was er echter op deze donkerrode melding een herkwalificatie tot ‘staartmees witkoppig’ door Robin Vermylen, zie extra toelichting.

 

Als ‘staartmees’ wordt ingegeven in de soorten zoeklijst van waarnemingen, zijn er drie keuzes mogelijk :
Volgens een recent artikel van vogelbescherming Nederland zou er deze periode zelfs een invasie mogelijk kunnen zijn.  Laatste grote invasies dateren van 2010 en 2011.  Als veel witkopstaartmezen een zachte winter hebben overleefd, brengen ze ook veel jongen groot. Vervolgens is er dan niet genoeg ruimte voor al deze vogels. Daarop slaan de staartmezen aan het zwerven en kunnen op die manier massaal in België verschijnen.

 

De witkopstaartmees is voornamelijk een wintergast en jaarlijks zijn er wel enkele exemplaren te bewonderen in onze fruitstreek.

Een andere zeer bijzondere waarneming is een taigaboomkruiper die gezien werd door Carine Richerzhagen.  Dit is slechts de derde waarneming voor dit jaar.  Laatste melding was toch al geleden van 2014. (foto archief Carine Richerzhagen)

De taigaboomkruiper broedt overwegend in naald – en gemengd bos.  Grotendeels een standvogel, maar populaties in N- en O-Europa trekken af en toe zuidwaarts tot onze streken. De taigaboomkruiper heeft gemiddeld een iets kortere snavel dan de boomkruiper. Tevens is er meer wit in zijn verenkleed met een wittere onderzijde, een witte wenkbrauwstreep en wittere  contrasterende lichte vlekken op zijn kruin en mantel.  Op afstand is dit echter moeilijk te beoordelen.  Het verschil in geluid is zijn beste kenmerk.  Aantal waarnemingen in onze regio :

In totaal werden er deze week 45 verschillende soorten gespot in de fruitstreek en dit door 17 verschillende vogelliefhebbers. We  hadden één zeer zeldzame soort, nl. de taigaboomkruiper en tevens enkele zeldzame soorten.  Het totaal aantal soorten voor 2018 is momenteel 170.  Een overzicht :
Vogel Plaats Waarnemer
Taigaboomkruiper Tongeren Carine Richerzhagen
Staartmees Witkoppig Hoepertingen – Helshoven Stefan Nimmegeers
Grote Zilverreiger Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Alken – Mombeekvallei Pierre Vandersmissen
Sint-Truiden André Vanmarsenille
Grote gele kwikstaart Alken – Mombeekvallei Pierre Vandersmissen
De voorbije week waren er ook nog de volgende opvallende meldingen :
* een grote groep van 166 grauwe gorzen te Lauw gezien door Remar Erens
* een 14-tal blauwe kiekendieven gespot door verschillende waarnemers in het veld (foto André Gaens)
DSC_0360.jpg
* een ijzersterk torenvalkje  :))  op het militair domein van Brustem gezien door André Gaens

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.