Vogels zappen

Vogels zappen

Zondag zat ik lekker voor mijn tv te kijken naar de nieuwe Vlaamse reeks GR5. En dertig seconden later was mijn geloof in deze serie al naar de knoppen. Er was net een Amerikaanse woestijnbuizerd over mijn scherm gevlogen…in de Vogezen. De filmploeg had zijn research wel iets beter kunnen doen. Tot daar mijn verslag van een, daarna, leuk avondje TV kijken (mooie reeks trouwens).

Wat ik wel besliste na dit voorval was om opnieuw een TV-vogellijst te starten. Dat is echt fun! Bedoeling is om al kijkend en zappend zo veel mogelijk vogels te spotten terwijl je naar je scherm zit te kijken. Momenteel, met een zonnig weertje, niet dadelijk mijn prioriteit. Maar de kans zit er dik in dat we nog een aantal weken ‘in ons kot’ moeten blijven. En dan zullen er dagen komen dat ze buiten de hemelsluizen open zetten en die wandeling die je gepland had letterlijk in het water zal vallen. Dan kan je dus kiezen voor een goed boek, een gezelschapsspel met het gezin of lekker voor je TV op zoek naar vogels. Wedden dat je, als dit corona-gedoe, eindelijk voorbij is een mooie lijst kan voorleggen.

Enkele tips: ga op zoek naar natuurdocumentaires (je zal verbaasd zijn hoeveel er te vinden zijn). Avonturenfilms in oerwouden of verre continenten scoren ook goed. Maar al zappend plots een leuke soort tegen komen is zeker zo boeiend. Mijn eerste (en ondertussen stilgevallen) TV-lijst begon ooit met een exotische fazantensoort (ben de naam zelfs kwijt) die statig door het beeld stapte tijdens een reportage op het nieuws van TV1 over een aardbeving ergens in Azië. Ben de hele avond zoet geweest om er de juiste soort op te plakken met een salontafel vol vogelgidsen. Echt boeiend. Terugkijken en het beeld stopzetten zodat je de vogel goed kan bekijken is een voordeel ten opzichte van determineren in het veld.

Start vandaag nog jouw eigen TV-vogellijst. En laat ons weten op onze facebook-pagina welke leuke soorten jij scoorde in welk programma. Wie maakt de langste lijst? Wie scoort de leukste soort? Wie neemt de uitdaging aan?

Leave a Reply

Your email address will not be published.