Piek zeldzaamheden op waarnemingen.be

Piek zeldzaamheden op waarnemingen.be

Het wordt ofwel een superjaar voor zeldzaamheden (en wij kunnen niet naar buiten) of er is een leuk bijverschijnsel aan het promoten van de app Obsidentify. Ik zet mijn geld in op nummer twee. Korhoen in Vlaams Brabant (dat is minstens 100 jaar geleden dat die daar nog rondliep), ergens een grijze wouw op doortocht, een pallas’ boszanger met een mooie foto van een tjifke erbij en als klap op de vuurpijl een middelste jager in het Alkerveld (de vervaging is daar blijkbaar mislukt). Bij deze laatste een foto erbij… van de waarneemster die de app blijkbaar uitprobeert op een selfie. Ik wacht op de eerste doortrekkende struisvogels.

De admins, die al deze waarnemingen moeten controleren, gaan een massa overuren moeten draaien. Er loopt momenteel een hoop volk rond die deze app geweldig vinden. Ze slaan aan het spelen, als een kleuter die een nieuw speelgoedje  krijgt. Zonder eerst even de gebruiksaanwijzing te lezen. Iets wat niemand volgens mij ooit doet. En door een tomeloos gebrek aan enige kennis worden alle soorten die deze app op hun scherm tovert als correct aanzien. Of ze zijn zich zelfs niet bewust dat ze hun vaak foute waarnemingen in een database dumpen. Eentje die, als we ze niet goed uitkuisen, een pak van haar waarde kan verliezen. Dus werk aan de winkel.

Want ik bekijk het positief. als één op honderd of zelfs duizend van de mensen die deze app nu ontdekken een stap verder gaat. Via deze weg de schoonheid van de natuur leert appreciëren en zich op termijn wel specialiseert in een of andere soortengroep. Dan hebben we ons doel bereikt. Dat is een aantal avonden foute waarnemingen verwijderen wel waard. Misschien moeten we het systeem van de voetbalcompetitie toepassen. Alles schrappen gedurende een aantal weken. We zien wel. Ondertussen zie ik veel nieuwe namen opduiken op onze waarnemerslijst van de Fruitstreek. Welkom, hopelijk worden het op termijn gedreven birdwartchers. En hebben ze door dat een foto met je gsm nemen van een beest dat op honderd meter in de top van een populier zit niet door de app kan gedetermineerd worden. Laat staan je eigen smoel op een selfie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.