De corona-lijst

De corona-lijst

Het zijn rare tijden. Een boos virus hakt in op onze maatschappij. De ganse wereld (buiten de idiote president van Brazilië) wordt door angst gegijzeld. Strenge, maar noodzakelijke maatregelen, houden ons in ons kot. En hierdoor is vogels kijken ook plots iets met een andere dimensie.

Nooit gedacht dat ik zo blij kon zijn met een houtduif die even op een paaltje wou poseren. Mijn actieradius is beperkt tot alles wat ik vanuit mijn woning te voet kan bereiken. Geen uitstappen naar leuke soorten ergens in Limburg of verder. Die kan ik enkel spotten op mijn beeldscherm van mijn computer als iemand er een foto van maakte (wat gelukkig tegenwoordig vaak het geval is). Zelfs een pleisterend paartje zomertalingen een gemeente verder blijkt onbereikbaar. Een waarneming die ik anders zonder twijfel al lang op mijn lijst had staan. Nu dus niet. Ik werk momenteel aan mijn corona-lijst. Alle vogels die ik binnen de perken van de maatregelen zonder overtredingen gespot krijg. Een lijst die ik elke vogelkijker momenteel aanraad. Ze voorkomt boetes, ze zal je vogels doen ontdekken waar je anders los over kijkt en vooral, ze red levens. Want dat is momenteel de belangrijkste zorg van elk van ons.

Je kan het ook wat uitdagender maken. Zo ga ik (weer maar eens) een poging doen om een gebied vlakbij te inventariseren op broedvogels. Gezien de huidige situatie en het feit dat ik elke dag rond mijn huis op zoek ga naar vogels, zou dit wel eens kunnen lukken. Iets wat ook jij zou kunnen doen. Op waarnemingen.be (niet via de link van onze werkgroep Fruitstreek, maar de landelijke website) kan je je eigen gebied toe-eigenen. Dit door via je profiel een nieuwe gebruikerslocatie aan te maken. Op die manier krijg je een mooi overzicht van alle waarnemingen die daar door jou, maar ook door anderen gedaan worden. Wil je echt gaan inventariseren. Dan kan je dat gebied laten aanmaken op AviMap (mailtje naar Gerald Driessens van Natuurpunt) om dan volgens de methode van een uitgebreide broedvogelkartering aan de slag te gaan. Doe jij mee? Laat het ons dan zeker weten. Mijn corona-lijst is alvast opgestart.

Mijn gebiedje voor de komende weken:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.