Veilig voederen

Veilig voederen

Het Grote Vogelweekend leverde deze winter recordcijfers op met goed nieuws voor de huismus. Tijdens de wintermaanden worden op die manier heel wat vogels naar tuinen gelokt met zaden, appels, vetbollen en water. Afgelopen weekend zag ik minstens 80 gevleugelde bezoekers in mijn tuin komen opdagen waaronder 11 ringmussen. Wie had 40 jaar geleden durven voorspellen dat ik ooit blij zou worden bij het zien van dit vogeltje.

De merels hebben blijkbaar de Usutu-crisis overwonnen. Wat opvalt bij het bekijken van de voorlopige cijfers zijn de tegenvallende aantallen groenlingen. Zou hier ook ziekte een rol kunnen spelen?  Ik heb in het verleden al ervaren dat er zich in sommige winters wel eens zieke groenlingen bij de voedersilo’s ophouden.  Ze zitten dan lusteloos en bol op de grond en vliegen nog amper op.  Het kan dan gaan om Trichomonas (het Geel), een gemakkelijk overdraagbare parasitaire besmetting waar groenlingen erg gevoelig aan zijn. Daarom is het belangrijk om regelmatige de silo’s, tafels en drinkbakken te desinfecteren en te reinigen.  Zo voorkom je dat bijvoederen eerder een vloek wordt dan een zegen. Probeer ook te vermijden dat zaden op de grond komen te liggen en nat worden.

Deze ziekte kan zelfs indirect slachtoffers maken bij roofvogels en uilen doordat de parasiet via de prooi overgedragen wordt. Bovendien kan de parasiet tot twee dagen overleven in een dood slachtoffer waardoor ook aasetende vogels besmet geraken.

Houtduiven en turkse tortels zijn eveneens erg vatbaar voor deze ziekte en kunnen een bron van besmetting zijn, zeker wanneer ze gebruik maken van drinkschalen in de tuin. Door toevoeging van een beetje appelazijn, een soeplepel per liter water, zou onheil kunnen voorkomen worden.

Hou het veilig, ook voor de vogels in jouw tuin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.