Opmerkelijke waarnemingen van 7 tem 13/10/2019

Opmerkelijke waarnemingen van 7 tem 13/10/2019

De najaarstrek is volop aan de gang en zo kunnen we alweer verschillende nieuwkomers verwelkomen.  Op maandag was Lucas Bollingh de gelukkige om de eerste ruigpootbuizerd  te spotten in Montenaken en op vrijdag kon Dirk Ottenburghs bovenstaande struikrietzanger ringen op zijn ringplek te Wellen.  Op zondag werd een Siberische tjiftjaf geringd  en werd tevens een bladkoning gezien door Eddy Colson in het natuurgebied van De Kevie in Tongeren.
De struikrietzanger  heeft een oostelijke verspreiding maar breidt zich naar het westen uit, met omvangrijke populaties in Finland en de Baltische staten. In België is het een zeldzame doortrekker.   Ze kunnen worden herkend aan het kleine formaat, het gebrek aan contrast in het verenkleed, de pootkleur en de vorm van enkele slagpennen.
Dirk kon onderstaande detailfoto’s  maken en had nog volgende interessante info:   “Hoe herken je zo een beestje dat verdomd veel op een kleine karekiet of bosrietzanger lijkt ?  Algemeen bleker van kleur, wenkbrauwstreep die voor en boven oog duidelijk is en vaag achter oog. Bleke ondersnavel, meestal eindigend op een vaag zwarte vlek.  Staart ronder dan bij kleine karkiet. Kortere handpenprojectie dan kleine karekiet. Langere snavel.  Maar de sleutel als ringer is de vleugelformule. De 2de handpen is korter en valt als je de vleugel sluit tussen 5 en 7. Vleugel korter dan 65 (kan bij kleine karekiet ook). Grote inkeping (is bij kleine karekiet ook).  Top van vleugel is HP 3 en 4 (soms 5, bij kleine karekiet enkel 3. En last but not least, inkeping op buitenvlag bij handpen 3-4 en soms 5. Bij kleine karekiet nooit de 3de.”

  

De ruigpootbuizerd kan gemakkelijk worden verward met de ‘gewone’ buizerd omdat laatstgenoemde een erg variabel verenkleed heeft.  De ruigpootbuizerd heeft  een iets forser postuur en langere vleugels (spanwijdte is ongeveer 17 cm langer).  Hij vliegt met een soepele en trage vleugelslag.  Dit is heel anders dan de buizerd met zijn stijve, snellere vleugelslag.   Ook kenmerkend is de witte bovenstaart die aan het uiteinde door een duidelijke donkere band wordt afgeboord. Onderaan is de staart licht gekleurd.  Onder de vleugels zitten grote zwart/bruine polsvlekken en de meeste ruigpoten hebben een donkere buik.  Van dichtbij zijn de bevederde poten het allerbeste kenmerk.  De ruigpootbuizerd wordt ook ‘de buizerd van het noorden’ genoemd.  Ze broeden in Scandinavië, en verder oostelijk over de toendrazone richting de Grote Oceaan. Ook in het noorden van Noord-Amerika broedt deze soort. De vogels verlaten de broedgebieden in de vroege herfst, en trekken dan naar het zuiden. De Scandinavische vogels overwinteren in het westen en midden van Europa.  Archieffoto van Michel Houssa genomen in Rutten 2011.

De Siberische tjiftjaf  is een zeldzame variant van de  tjiftjaf, die in Centraal-Azie voorkomt. In West-Europa is het een zeldzame dwaalgast. De Siberische variant onderscheidt zich van de Europese, doordat hij minder geel en groen heeft. Foto’s zijn van Eddy Colson en Carine Richerzagen.
Siberische Tjiftjaf - Phylloscopus collybita tristis 
Een bladkoning is een klein mosgroen zangvogeltje (9-10,5 cm) en is iets groter dan een goudhaan, met twee opvallende gelige vleugelstrepen omgeven door zwarte bases van slagpennen en dekveren. Kop met een opvallende gelige wenkbrauwstreep, vuilwitte onderdelen en bleekroze poten, maar nog het best te herkennen aan zijn roep.   Archieffoto van Dirk Ottenburghs gemaakt in 2015.

 

Op de 3 ringposten werden er samen 1549 vogels geringd waaronder bovenstaande  struikrietzanger en Siberische tjiftjaf.  Er werden ook opvallend veel 223 heggenmussen geringd.
Op de trektelposten van Oetersloven en De Kevie werd er deze week  ‘ a volonté ‘ geteld. Er werden maar liefst samen 61081 vogels waargenomen en doorgegeven aan trektellen.nl.  De top 5 bestond uit 2925 spreeuwen, 3449 veldleeuweriken, 3790 kneus, 10912 houtduiven en ruimschoots als koploper 25835 vinken.  Voor De Kevie waren de speciale soorten : geelgors, grauwe gors en een Europese kanarie en voor Oetersloven waren de speciale soorten : smelleken, wulp, slechtvalk en goudplevier. Foto van André in actie op de telpost in Oetersloven.

 

In totaal werden er deze week 83 verschillende soorten gespot in de fruitstreek en dit door 21 verschillende vogelliefhebbers.  Naast  de zeer zeldzame ruigpootbuizerd, visarend, bonte strandloper, bladkoning en Europese kanarie werden er deze week ook een 16-tal zeldzame soorten (zie overzicht onderaan) gespot.   Het totaal aantal waargenomen soorten voor 2019  is opgelopen tot 167.
Enkele fotogenieke blikvangers van de week :
* Torenvalk (Carine Richerzhagen – Lucas Bollingh)

 

* Sperwer (André Gaens)

* Rode wouw (Carine Richerzhagen – André Gaens)

* Slechtvalk (André Gaens)

* Buizerd (Lucas Bollingh)

* Gaai (Paul Matthys)

* Tapuit (Carine Richerzhagen – André Gaens)

 

* Grote zilverreigers (André Gaens)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Vogel Plaats Waarnemer
Ruigpootbuizerd Montenaken Lucas Bollingh
Struikrietzanger Wellen Dirk Ottenburghs
Visarend Gingelom Guy Peeters
Bonte strandloper Rutten Carine Richerzhagen
Europese kanarie Tongeren Stijn Raymaekers
Bladkoning Tongeren – De kevie Eddy Colson
Siberische Tjiftjaf Tongeren – De kevie Eddy Colson
Boomleeuwerik Berlingen Pierre Vandersmissen
Tongeren Paul Nagtegals
Tongeren Stijn Raymaekers
Berlingen Gert Appeltans
Wulp Berlingen Pierre Vandersmissen
Grote zilverreiger Berlingen Pierre Vandersmissen
Borlo Paul Matthys
Gingelom Guy Peeters
Tongeren Paul Nagtegals
Velm André Vanmarsenille
Montenaken Paul Matthys
Paapje Gingelom Steven Keteleer
Boompieper Gingelom Guy Peeters
Appelvink Tongeren Carine Richerzhagen
Gekraagde Roodstaart Tongeren Paul Nagtegals
Kuifeend ’s Herenelderen Carine Richerzhagen
Sint-Truiden – Bernissem André Gaens
Smelleken Berlingen Pierre Vandersmissen
Berlingen Gert Appeltans
Rode wouw Vechmaal Richard Vuurstaek
Rutten Carine Richerzhagen
Berlingen Dirk Ottenburghs
Berlingen Pierre Vandersmissen
Berlingen André Gaens
Wellen Gert Appeltans
Rutten Serge Debrus
Ulbeek Guy Peeters
Kleine bonte specht Brustem Guy Peeters
Montenaken Paul Matthys
Slechtvalk Berlingen Pierre Vandersmissen
Wellen Guy Peeters
Tafeleend Sint-Truiden – Bernissem Carlo Menten
Sint-Truiden – Bernissem André Gaens
Goudplevier Berlingen Pierre Vandersmissen
IJsvogel Tongeren Stijn Raymaekers
Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Grote gele kwikstaart Wellen – Herkvallei Gert Appeltans

Leave a Reply

Your email address will not be published.