Opmerkelijke waarnemingen van 3 tem 9/6/2019

Opmerkelijke waarnemingen van 3 tem 9/6/2019

In de akkervelden van Rutten kon Carine Richerzhagen op woensdag een zeer zeldzame Engelse kwikstaart  op haar lens vastleggen.  De Engelse kwikstaart werd lange tijd beschouwd als één van de vele ondersoorten van de gele kwikstaart, maar is hiervan recent afgesplitst en wordt nu als soort gezien. Mannetjes van de Engelse kwikstaart hebben een geheel geel/groene kop terwijl de ‘klassieke’ gele kwikstaart mannetjes blauw/grijs op de kop en witte wenkbrauwstreep hebben.  De Noordse kwikstaart die enkele weken geleden in Vliermaal zat, heeft een donker blauwe/zwarte kop, maar dan weer geen wenkbrauwstreep.  In het voorjaar is het onderscheid wel makkelijker dan in het najaar.  De vrouwtjes van deze drie soorten zijn valer, net zoals de juveniele vogels, en veel lastiger te onderscheiden.
Engelse kwikstaart                                                 Gele kwikstaart                                           Noordse kwikstaart

       

In het najaar trekt de Engelse kwikstaart naar zijn overwinteringsgebieden in West-Afrika.  In onze fruitstreek regio zijn er tot op heden slechts enkele exemplaren waargenomen.

Na het mannetje grauwe klauwier van vorige week te Rutten, werd op zaterdag opnieuw eentje gespot in Groot-Loon door Jan Cornelissen.  Deze keer een vrouwelijk exemplaar.  Jan kon ook enkele mooie foto’s maken.

    

Op zondag kregen we van Carine Richerzhagen een trieste melding binnen, maar wel een zeer speciale…  Er werd door Louis Bils en Eddy Colson een kleinste jager gevonden in Mal.  Vermoedelijk een stormslachtoffer van afgelopen week. Voor onze fruitstreek de allereerste melding ooit !  Ergens wel logisch, want de Belgische waarnemingen van de laatste jaren situeren zich enkel aan onze kust.  Deze kleinste en slanke jager (lengte 25-41 cm excl. staart 12-24 cm) heeft dezelfde grootte als een kokmeeuw, maar lijkt door zijn langere en slankere vleugels in vlucht wel wat groter.  Zijn vlucht is licht en lijkt wat op een stern.  Er is tevens nog een kleine jager (37-44 cm), een middelste jager (42-50 cm) en een grote jager (50-58 cm).

 

In totaal werden er deze week 64 verschillende soorten gespot in de fruitstreek en dit door 21 verschillende vogelliefhebbers. Naast de 4 donkerrode soorten werden er tevens een 7-tal zeldzame soorten  gespot (zie overzicht onderaan) .   Het totaal aantal soorten voor 2019 is momenteel 151.

 

Enkele fotogenieke blikvangers van de week :
* Zwarte wouw (Carine Richerzhagen)

*  Slechtvalk (Paul Vancraybex)

Slechtvalk - Falco peregrinus

* Ijsvogel (Stefan Nimmegeers)
* Zomertortel (Paul Matthys)

* Wespendief (André Gaens)

* Geelgors (Jos Reekmans)

* Bruine kiekendief (Carine Richerzhagen)

* Kievit (Carine Richerzhagen)
Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Vogel Plaats Waarnemer
Zwarte wouw Rutten Carine Richerzhagen
Grauwe klauwier Groot-Loon Jan Cornelissen
Kleinste jager Mal Louis Bils / Eddy Colson
Engelse kwikstaart Rutten Carine Richerzhagen
Zomertortel Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Borlo Paul Matthys
Wespendief Sint-Truiden – Bernissem André Gaens
IJsvogel Hoepertingen – Helshoven Stefan Nimmegeers
Gotem Stefan Nimmegeers
Berlingen Tom Lacroix
Slechtvalk Tongeren Paul Vancraybex
Braamsluiper Sint-Truiden Stijn Raymaekers
Velm Jeroen Vanden Borre
Middelste bonte specht Gotem Stefan Nimmegeers
Grote gele kwikstaart Lauw Christian Legrand

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.