Opmerkelijke waarnemingen van 27/5 tem 2/6/2019

Opmerkelijke waarnemingen van 27/5 tem 2/6/2019

Deze week kunnen we alweer 3 ‘donkerrode ‘nieuwkomers melden, nl. grauwe klauwier, zwartkopmeeuw en cetti’s zanger. (Foto bovenaan: grauwe klauwier uit het archief van Dirk Ottenburghs).
Een mannetje grauwe klauwier werd zaterdag door Stijn Raymaekers gezien in Rutten.  Stijn kon ook onderstaande foto maken.  De grauwe klauwier is een middelgrote zangvogel met lange staart en een stevige zwarte haaksnavel. Het mannetje heeft een asgrijze kop met zwart masker en witte keel. De rug is roodbruin, de onderdelen zalmkleurig en de staart zwart met witte zijden. In vlucht is de grijze stuit en de zwarte staart met witte zijden aan de staartbasis goed te zien.  Het vrouwtje en juveniele vogels hebben warmbruine bovendelen en vuilwitte onderdelen. Juveniele vogels hebben bovendien donkere schubjes op kruin, bovendelen en onderdelen. De grauwe klauwier zit vaak rechtop en beweegt zijn staart nerveus heen en weer. De alarmroep is een herhaalde, nasale en hees klinkende roep.  De aanwezigheid van flink wat grote insecten als kevers, bijen en hommels is erg belangrijk; zij vormen de hoofdmoot van zijn menu.  De naam ‘klauwier’ slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken en die later op te eten.

Deze lange-afstandstrekker, vliegt vanaf eind juli-september oostelijk om de Middellandse Zee heen, om te overwinteren in oostelijk en zuidelijk Afrika. Hij trekt ’s nachts in enkelingen of kleine groepen.  De grauwe klauwier is voor de fruitstreek regio een zeer zeldzaam exemplaar en komt tot nu toe sporadisch voor in de maanden mei tot augustus.

De tweede ‘donkerrode’ nieuwkomers zijn een koppel zwartkopmeeuwen die op maandag werden opgemerkt door Kristof in Alken. (gebied Groot -Peteren).  De zwartkopmeeuw lijkt sterk op de iets kleinere ‘klassieke’ kokmeeuw, maar er zijn wel enkele verschillen.  De zwartkopmeeuw heeft zoals zijn naam al laat vermoeden een pikzwarte kop en dit loopt verder door tot in de nek.  Andere typische kenmerken zijn de duidelijke witte oogrand en de geheel witte slagpennen.  De zwartkopmeeuw is oorspronkelijk een broedvogel van de landen rond de Zwarte en Middellandse Zee, maar die zich de laatste decennia in West-Europa gevestigd heeft.  (Bijhorende foto’s door Stijn Raymaekers getrokken in 2017 te Bernissem.)

   

De derde nieuwkomer is de cetti’s zanger die gezien/gehoord werd in de beemden van Helshoven te Hoepertingen door P. Jansen, Stefan Carolus en Stijn Raymaekers.   Dit ‘KBV- ke’ (klein bruin vogeltje) werd ook nog waargenomen in 2011, 2012, 2014 en vorig jaar.  De cetti’s zanger heeft een verborgen levenswijze, maar laat zich duidelijk herkennen aan zijn kenmerkende en explosieve zang.  Het is een kleine zangvogel met een ronde, vaak opgewipte staart.  De cetti’s zanger kan verward worden met de kleine karekiet of snor, maar heeft een compacter lichaam en een meer rossig warmbruine i.p.v. geelbruine kleur.  Ook opvallend is zijn koppatroon met donkere oogstreep, een lichte wenkbrauwstreep en twee witte halve maantjes onder en boven het oog.  Het is een korte afstandstrekker en meestal te vinden in de buurt van water en liefst  in dicht struikgewas. (Foto archief waarnemingen.be)
In totaal werden er deze week 70 verschillende soorten gespot in de fruitstreek en dit door 24 verschillende vogelliefhebbers. Tevens werden er een 11-tal zeldzame soorten (zie overzicht onderaan) gespot.   Het totaal aantal soorten voor 2019 is  – mede dankzij de 3 nieuwkomers – gestegen tot 151.
Enkele fotogenieke blikvangers van de week :
* Bosrietzanger (Dirk Ottenburghs)

* Grauwe gors (Paul Matthys)

* Steenuil (Carine Richerzhagen)

* Braamsluiper (André Gaens)

* Grote zilverreiger (C Hayen)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Vogel Plaats Waarnemer
Zwartkopmeeuw Alken Kristof
Grauwe klauwier Rutten Stijn Raymaekers
Cetti’s zanger Hoepertingen – Helshoven P Jansen
  Hoepertingen – Helshoven Stijn Raymaekers
  Hoepertingen – Helshoven Stefan Carolus
Zwarte wouw Vreren Carine Richerzhagen
Tafeleend Sint-Truiden – Bernissem André Gaens
Sint-Truiden – Bernissem Stijn Raymaekers
Boomvalk Rutten Carine Richerzhagen
Alken Pierre Vandersmissen
Braamsluiper Sint-Truiden – Bernissem André Gaens
Velm Jeroen Vanden Borre
Grote zilverreiger Sint-Truiden – Bernissem Hayen C
Zomertortel Horpmaal Carine Richerzhagen
Hoepertingen – Helshoven P Jansen
Hoepertingen – Helshoven Stijn Raymaekers
Hoepertingen – Helshoven Stefan Carolus
Borgloon – Rullingen Dirk Ottenburghs
Grote gele kwikstaart Wellen Gert Appeltans
Wespendief Jesseren Koen Debay
Slechtvalk Montenaken Paul Matthys
Kuifeend Tongeren Stijn Raymaekers
Slobeend Sint-Truiden – Bernissem Stijn Raymaekers
IJsvogel Borgloon – Rullingen Dirk Ottenburghs
Wellen – Herkvallei Gert Appeltans

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.