Opmerkelijke waarnemingen van 12 tem 18/10/2020

Opmerkelijke waarnemingen van 12 tem 18/10/2020

De najaarstrek leverde alweer enkele nieuwkomers op.  Op verschillende locaties in onze fruitstreek werden 315 kolganzen geteld en verder werden enkele Europese kanaries gezien in het wachtbekken van Aalst.  Dit brengt het soortenaantal op 175.
De kolgans is een middelgrote, compacte gans met oranjerode poten.  De typische witte snavelbasis en de dwarse zwarte ‘vegen’ over de buik maken de volwassen kolgans makkelijk herkenbaar.  Ze kan wel verward worden met de dwerggans die iets kleiner en donkerder is en tevens een gele oogrand heeft, of met de grauwe gans, maar die heeft geen witte snavelbasis.  De kolgans broedt op de Noord-Siberische toendra’s en overwintert in West-, Centraal- en Zuidoost-Europa. Archieffoto 2011 hierboven is van Dirk Ottenburghs en hieronder eentje van afgelopen week door Paul Matthys.

 

Tweede nieuwkomer is de Europese kanarie.  Deze kanarie is een kleine vogel, met een lengte van slechts 11 tot 12 centimeter.  Hij kan makkelijk verward worden met een sijs, maar duidelijk verschillend door zijn veel kortere snavel en zijn specifieke geluid.  Net als bij de sijs, heeft het verenkleed gele en groene tinten.  Hij heeft een zwaar gestreepte rug, buik , mantel en flanken. Het mannetje is citroengeel op de kop, hals en borst. Het vrouwtje is hier vaal geelwit. Bij beide geslachten is de stuit geel en de staart geheel donker en kort.   De snavel is zeer kort, dik en grijs.  Deze kanarie valt vooral op door zijn zang met snelle opeenvolgende rinkelende en trillende klanken “tzzzrrrilrlrlr”.  De Europese kanarie komt voor in Midden- en Zuid – Europa en houdt zich graag op in tuinen en  parken. Hij broedt bij voorkeur in coniferen. In maart-april komen enkele Europese kanaries onze kant op en de najaarstrek piekt vooral eind september.  Lucas Bollingh kon ook enkele foto’s maken van deze nieuwkomers.

 

Verder nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Watersnip (Paul Matthys)

* Cetti’s zanger (Dirk Ottenburghs)

* Kramsvogel (Paul Matthys)

* Kneu (André Gaens)

* Rode wouw (André Gaens)

* Buizerd (Paul Matthys)

* Roodborsttapuit (Paul Matthys)

* Steenuil (André Gaens)

* Winterkoning (André Gaens)

* Koperwiek (Paul Matthys)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.