Opmerkelijke waarnemingen van 5 tem 11/10/2020

Opmerkelijke waarnemingen van 5 tem 11/10/2020

Nieuwkomer nr. 172  voor dit jaar kwam afgelopen vrijdag voorbij vliegen op de telpost van Oetersloven.  Het was reeds 5 jaar geleden dat er daar nog eens een pijlstaart werd genoteerd.  Op zondag werd voor het eerst dit jaar een kleine barmsijs waargenomen, en dit door Kristof Swerts te Alken.  Zo dikt het soortenaantal aan tot 173 voor de fruitstreek.
De pijlstaart doet zijn naam alle eer aan met de opvallend lange en spitse staart, die hun een sierlijk uiterlijk geeft. De staart valt – samen met de lange hals – vooral op wanneer ze overvliegen. Pijlstaarten broeden langs ondiepe meren in open gebieden. Mannetjes hebben een lange nek met een donkerbruine kop en een witte buik en hals, waarbij het wit in een smalle streep tot achter het oor doorloopt. Verder zijn ze grotendeels grijs gekleurd met een opvallende zwart-witte staart.  Vrouwtjes lijken veel op wilde eenden, maar hebben een donkergrijze snavel en een egaal lichtbruine kop.
Beide foto’s zijn afkomstig van waarnemingen.be (Dieder Plu)

De kleine barmsijs heeft een zwaar bruingestreept lichaam met een rood voorhoofd, een kleine zwarte bef en een gele snavel. Op de vleugels zitten 2 vage, lichtbruine vleugelstrepen en de borst is donker gestreept. In het broedseizoen hebben mannetjes een rosse zweem over de borst, maar de intensiteit ervan verschilt – net als het rood van het voorhoofd – per individu.  Er zijn sterke gelijkenissen met de grote barmsijs maar deze laatste is bleker en grijzer.  De onderdelen van de grote barmsijs zijn eveneens donker gestreept maar op een lichtere ondergrond, en de vleugelstrepen zijn witter dan bij kleine barmsijs.  De kleine barmsijs broedt vooral in berkenbossen en jonge naaldbossen.  Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit berkenzaad, kleine bloemen en zaden van wilgen alsook kleine insecten die op de bloeiende bomen afkomen.  Daarnaast staan tevens zaden van grassen op het menu.  Foto is van Dirk Ottenburghs.

 

Verder nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Bladkoning (Dirk Ottenburghs)

* Fuut (André Gaens)

* Groene specht (André Gaens)

* Witgat (Paul Matthys)

* Grote zilverreiger (Carine Richerzhagen)

* Boomkruiper (Kristof Swerts)

* Graspieper (Paul Matthys)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

Leave a Reply

Your email address will not be published.