Nikon Coolpix P1000, de verlossing ?

Nikon Coolpix P1000, de verlossing ?

Vandaag voor het eerst het veld in met mijn nieuw speeltje erbij. De Nikon Coolpix P1000. Na wat ik had gelezen op het internet was ik helemaal verkocht. De zoom zou super zijn, de beelden schitterend en het gebruiksgemak fenomenaal. Maar is dat ook zo ? We zullen zien.

Het was voor mij trouwens een stevige stap, want ik ben een fervente Canon-man. En nu stap ik dus over naar een Nikon. Heiligschennis noemen ze dat. Mijn vroegere materiaal staat te koop omdat ik weet dat ik dit niet veel meer ga gebruiken. Een feit dat trouwens al een tijdje zo is. Ik ben dan ook geen vogelfotograaf meer. De reden heb ik al meermaals aangehaald. Maar toch nog even voor degenen die het gemist zouden hebben. Ik merk dat als je een vogel wil fotograferen je vooral bezig bent met het maken van het beeld en zo de vogel eigenlijk niet goed bekijkt. Ik heb gekozen om meer te kijken en minder te fotograferen. Maar tegenwoordig is een foto bijna een must om een waarneming te staven. Zeker als het om zeldzamere waarnemingen gaat. Dus was ik al een tijdje op zoek naar een goed alternatief om foto’s te nemen om mijn waarnemingen te stofferen, bewijsfoto’s noemen ze dat in het jargon. Hierdoor ligt mijn kast vol met materiaal (tot ergenis van mijn madam). Een adapter om mijn GSM op mijn tele te plaatsen, een adapter van Swarovski om mijn spiegelreflex op mijn tele te zetten en nog een 300mm met converter van Canon. De eerste twee oplossingen noemen we digiscoping, foto’s nemen via je telescoop. En nu komt deze er dus bij (deal met mijn madam was dat al de rest verkocht werd zodat het een financiële nuloperatie zou worden). Maar is het een goede keuze ?

Pro en contra’s.

Wat zijn de voordelen van dit toestel voor de vogelkijker ? Wel, zonder twijfel de fenomenale zoom. Met een vergroting van 125x is hij enig in zijn soort. De beste op de markt. Wel valt dadelijk op dat de scherpstelling niet echt snel gebeurt bij een grote zoom. Dus de vogels moeten wel wat meewerken. Dus niet te veel bewegen en zeker niet vliegen. Hoewel, met de speciale “vogel”-functie lukt het plots wel redelijk om bewegende vogels te fotograferen. Zelfs in de vlucht. Wel is het niet simpel om met de zoeker en vanuit de hand met zo een zoom alles goed in beeld te krijgen. Maar dat is natuurlijk niet de schuld van het toestel, maar is een gevolg van de zeer kleine beeld dat je dan hebt. Maar het resultaat is meer dan ok. Zeker als je begint met filmen. Dan wordt het echt de max.

Allen naar de winkel ?

Ik zou toch nog even wachten. Want dit toestel is zeker geen alternatief voor een spiegelreflex met een goede tele of zoomlens van pakweg 400 of 500mm. Te langzaam, zeker als je onderwerp niet echt het fotomodel wil uithangen (wat bij vogels nog al eens het geval is). Maar voor mijn doel, bewijsfoto’s nemen is het zeker een goede keuze. Het heeft dezelfde nadelen als bij een GSM op mijn tele of mijn DSLR via de adapter. Moeilijk om beweeglijke vogels in beeld te krijgen en niet snel genoeg bij het scherpstellen. En de voordelen ? Je kan met dit toestel redelijke beelden maken uit de hand. Dus dit maakt dat je niet gebonden bent aan je telescoop op een statief. Mikken, inzoomen en afdrukken (wel even wachten op de scherpstelling). Voor echte goede beelden met volledige zoom is een statief nooit een slechte keuze maar dan zit je al gauw in het straatje van digiscoping. Maar er is één supervoordeel. De gigantische zoom. Deze is echt de max. En nog een klein detail. Het is een prijzige oplossing. Met momenteel 1.099€ (met wat accessoires erbij kom je al snel boven de 1.200€) toch een stevige hap uit je portefeuille. Maar welke hobby kost niks tegenwoordig (zeg ik dan om mij goed te praten thuis).

Ik voeg hierbij enkele beelden bij. Een bewolkte voormiddag met weinig licht. Dit is een beeld genomen met de Nikon Coolpix P1000 zonder enige zoom.

En dit is vanaf het zelfde standpunt maar met een bijna volledig zoom (had nog iets mm over). In handmatige instelling.

Krakeendje, deze keer met volledige zoom van 3000mm. Handmatige instelling.

Met de instelling “vogel” kokmeeuw in de vlucht.

Dirk Ottenburghs

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.