Voor de ringers is het al najaar.

Voor de ringers is het al najaar.

Het is nog juli en toch hoor ik bij collega ringers al meermaals het woord “najaarstrek” vallen. Want voor hen is die al begonnen. Eigenlijk is die algemeen al begonnen in de vogelwereld. Maar de meeste mensen, meestal niet-vogelkijkers, zijn er zich totaal niet bewust van. Wie op dit moment de moed heeft om een telpost te bemannen (of bevrouwen) zou het nochtans kunnen beamen. Zo is de kans groot dat je al wat beweging van zwaluwen en gierzwaluwen kan waarnemen. En met wat geluk zeilt er ook een zwarte ooievaar over. Maar meer soorten starten al met hun jaarlijkse lange en gevaarlijke tocht. Vaak gaat het om vogels wiens broedsel om welke reden dan ook is misgelopen. Of jonge spruiten uit de eerste ronde die ondertussen al gekozen hebben om de wijde wereld in te vliegen.

Voor de ringers begint het half juli dus al te kriebelen om hun netten open te zetten. Ook de vrijwilligers van de Werkgroep03 Tongeren die in de Fruitstreek bezig zijn met het ringwerk hebben diezelfde kriebels. In Hoeselt, Tongeren en Wellen werden de ringplekken al klaargestoomd en staan de netten al een aantal dagen opgesteld. Want als je nog een maandje wacht dan is bijvoorbeeld de trek van bosrietzangers al ver voorbij. Dus om die in redelijke aantallen te kunnen ringen moet je in juli starten.

En na een paar dagen staat de teller toch al op meer dan 200 geringde vogels gespreid over meer dan 20 soorten. Deels trekvogels en deels broedvogels of jongen van hier. De bosrietzanger bevindt zich voorlopig nog in pole-position met 78 exemplaren. Maar de zwartkoppen, die uiteindelijk toch weer de nummer één zullen worden, zitten hen al op de hielen met 57 stuks. Gevolgd door kleine karekiet (25) gedeeld met de fitis (25) en de grasmus (20). Leuke soorten die al werden geringd waren braamsluipers, boomkruiper, steenuil, grote bonte specht en een mogelijke fitis van de ondersoort acredula.

Voor de ringers betekent dat wel korte nachten en vroeg uit de veren. Want een uur voor zonsopgang moeten de netten al klaarstaan. En dat is op dit moment vroeg,… héééél vroeg. Maar ze hebben het er graag voor over. Want de morgenstond zorgt voor meer dan tien vogels in de hand. Of zoiets…

Leave a Reply

Your email address will not be published.