Tweede koppel slechtvalken ?

Tweede koppel slechtvalken ?

Wij kregen al een paar meldingen van slechtvalken die zouden gesignaleerd zijn op de kerktoren aan de Grote Markt te Sint-Truiden. Maar door ons enthousiasme met “ons” broedpaar in Tongeren werd dit een beetje over het hoofd gezien. Tot er plots foto’s verschenen van de hand van C Hayen op 29/4 van een rustende slechtvalk op de toren. En de vlam werd nog wat aangewakkerd dankzij een telefoontje van de dienst toerisme van de Stad Sint-Truiden die het nieuws blijkbaar ook opgevangen hadden. “Of we hier niets leuks mee konden doen ?”. Natuurlijk.

Dus bij de eerste gelegenheid met de verrekijker en de telescoop richting Sint-Truiden. Een hele belevenis trouwens om zo als vogelkijker over de markt te flaneren met een telescoop op je schouder. Ik zou de verhalen en veronderstellingen die de terrasbezoekers (allemaal mooi gevuld die terraskes) graag allemaal opgeschreven hebben. Een bloemlezing van de gekste verhalen denk ik. Het eerste half uur was het vooral gierzwaluwen kijken, zonder enig spoor van de slechtvalk. Dus mij verplaatst naar andere zijstraten met een ander zicht op de torenspits. En dan had ik hem plots. Netjes op volgens mij dezelfde plek als waar de foto werd genomen. Lekker soezend en af en toe wat aan zijn veren plukkend, de Truiense slechtvalk. Dat was weer eens genieten geblazen. Toen ik naar de auto wandelde ontdekte ik schepen van leefmilieu Hilde Vautmans op een terrasje. Omdat ik werd gecontacteerd door de Stad ging ik haar toch even vertellen dat de slechtvalk er zat. Vanaf waar zij zat konden we hem trouwens nog mooi bekijken. Dit leverde hilarische toestanden op met een super-enthousiaste schepen en aanschuivende terrasgasten om de ster van de avond te bekijken. Er kwam zelf een kok uit het aangrenzende eethuisje uit zijn venster hangen om te vragen waar “zijn” valk zat. Als ik hier geen nestkast krijg geplaatst dan weet ik het echt niet meer.

Nu nog hopen dat het om een broedpaar gaat. Gert Benaets heeft een hele tijd geleden de melding van een paartje doorgegeven, dus het kan. Wordt zonder twijfel vervolgd. (foto C Hayen)

Filmpje van de rustende slechtvalk op https://www.youtube.com/watch?v=gxgpCW5r5jE

Leave a Reply

Your email address will not be published.