Roze spreeuwen op komst ?

Roze spreeuwen op komst ?

Foto Ran Schols 6/6/18 te Maasmechelen.

Het zou je op dit moment zo maar kunnen overkomen. Het spotten van de zeldzame roze spreeuw. Deze schitterende vogels die broedt in Azië en soms ook tot in ZO-Europa en overwintert in India duikt soms op als dwaalgast. Meestal gaat het dan om juveniele vogels. Maar momenteel is er een heuse invasie bezig in gans Europa en duiken er al exemplaren op in Nederland en ondertussen ook in ons landje en zelfs Limburg. En daar blijken toch heel wat volwassen vogels te zitten. En dan wordt het helemaal bangelijk.

Want de volwassen vogels hebben een spetterend roze en glanzend zwart verenkleed. En dat valt veel beter op tussen een groep “gewone” spreeuwen dan die juveniele rekels. Die jonge vogels kan je vooral ontdekken door het blekere verenkleed tegenover onze spreeuwen en de opvallende gele snavelbasis.

De boodschap is dus om elke groep spreeuwen die je ziet netjes af te speuren naar afwijkende exemplaren. En de fun is dat ze echt overal kunnen opduiken. Op grote slaapplaatsen maar evengoed bij jou in de tuin. Dus ogen openhouden en spreeuwen kijken. Wie haalt er de eerste voor onze Fruitstreek binnen ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.