Opmerkelijke waarnemingen van 7 tem 13/12/2020

Opmerkelijke waarnemingen van 7 tem 13/12/2020

Nu dit ‘speciale’ jaar stilletjes aan naar het einde loopt en de trekvogels al een tijdje in warmere oorden zitten, zijn de nieuwkomers voor dit jaar vermoedelijk geteld.  Voorlopig staat de teller op 177 soorten voor 2020, maar wie weet komt er toch nog iets bij…
Tijd dus om nog eens een roofvogel in de ‘picture’ te plaatsen, die we in onze fruitstreekregio toch nog regelmatig kunnen spotten.  Jos Reekmans kon afgelopen week bovenstaande torenvalk zeer mooi op  de gevoelige plaat leggen.  Een torenvalk is 31 tot 37 cm groot.   Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug, en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels, en een bruine staart met bruine dwarsbanden.   Foto’s zijn van Paul Matthys.

 

De torenvalk is vooral bekend door het ‘bidden’ .  Ze kunnen stil in de lucht hangen of door met snel bewegende vleugels en gespreide staart tegen de wind in te vliegen.  Tijdens het bidden kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi.  Als ze deze dan gevonden hebben, duiken ze erop af.  De torenvalk is een uitgesproken muizen jager, maar als er weinig muizen zijn pakt hij ook wel eens een jonge zangvogel of kever.  Ze pakken hun voedsel bijna uitsluitend vanop de grond.  Foto is van Frank Wynen.

In onze regio zijn verschillende vrijwilligers actief begaan met het hangen en onderhouden van nestkasten waardoor we kunnen genieten van onderstaande taferelen.  Foto is van Paul Matthys.

Tenslotte nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Gaai (Paul Matthys)

* Roodborst (Jos Reekmans)

* Grote gele kwikstaart (Christian Koch)

* Buizerd (Therese Schmailzl)

* Steenuil (André Gaens)

* Boomkruiper (André Gaens)

* Putters (André Gaens)

* Geelgors (André Gaens)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

Leave a Reply

Your email address will not be published.