Opmerkelijke waarnemingen van 19 tem 25/7/2021

Opmerkelijke waarnemingen van 19 tem 25/7/2021

Volgende nieuwkomer is een zwarte ooievaar die vorige dinsdag in Alken door Kristof Swerts werd gezien.  Kristof kon ook nog onderstaande foto maken.  Dit brengt het soortenaantal voor dit jaar op 162.  

De zwarte ooievaar lijkt sterk op de witte ooievaar maar zijn kop, nek en vleugels zijn zwart met paars en groene tinten.   De zwarte ooievaar is gemiddeld ook iets kleiner dan de witte en hij kleppert vrijwel niet met de snavel.  De zwarte heeft een meer verborgen levensstijl en leeft in dicht, gemengd bos langs stromend water of in de buurt van poelen en plassen met dichte begroeiing, vaak in heuvelachtig gebied.  In ons land broeden ze enkel in de Ardennen.  Ook qua dieet zijn er aanzienlijke verschillen met de witte ooievaar. Hij leeft voornamelijk van levende vis en broedt in bossen vlakbij riviertjes en moerasgebieden. Maar hij lust ook amfibieën en kleine zoogdieren die gevangen worden in vochtige weiden, moerassen of ondiep water. Jonge zwarte ooievaars zoeken wel eens het gezelschap op van een groep witte ooievaars.  André Gaens kon vorig jaar enkele mooie foto’s maken in het wachtbekken van Bernissem te Sint-Truiden.
De zwarte ooievaar overwintert in kleine aantallen in Europa, meestal in Spanje. Maar het belangrijkste noordelijke overwinteringsgebied is het vijvergebied in het noorden van Israël. De meeste vogels vliegen echter door naar Zuid-Afrika.  Onderstaande foto is van Lucas Bollingh.

Op de website van ‘Onze natuur’ staat ook nog wat extra info en een mooi filmpje:
https://www.onzenatuur.be/soortenbank/zwarte-ooievaar

 

Tenslotte nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Dodaars (Stefan Nimmegeers)

* Waterhoen (Thijs Geordi)

* Fuut (Stefan Nimmegeers)
* Zwarte roodstaart (Tom L’Hoyes)

* Kuifeend (Leopold Van Den Vonder)

* Torenvalk (J. Landuyt)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

Leave a Reply

Your email address will not be published.