Opmerkelijke waarnemingen van 12 tem 18/7/2021

Opmerkelijke waarnemingen van 12 tem 18/7/2021

Geen nieuwkomer afgelopen week en zo blijft de teller hangen op 161 soorten voor dit jaar.  Tijd dus om nog eens een roofvogel in de ‘picture’ te plaatsen.  De torenvalk kunnen we nog regelmatig spotten in onze fruitstreekregio, mede dankzij enkele leden van de vogelwerkgroep.  Jos Reekmans kon vorige week bovenstaande torenvalk zeer mooi op  de gevoelige plaat leggen.
Een torenvalk is 31 tot 37 cm groot.   Het mannetje heeft een grijsblauwe kop en nek, een roodbruine rug, en vleugels met donkere vlekken. De staart is blauwachtig grijs en heeft een zwarte eindband. Het vrouwtje is identiek aan het mannetje, maar heeft een bruine kop en nek, dwarsbandjes op de rug en vleugels, en een bruine staart met bruine dwarsbanden.  Onderstaande foto is van Paul Matthys.

De torenvalk is vooral bekend door het ‘bidden’ .  Ze kunnen stil in de lucht hangen of door met snel bewegende vleugels en gespreide staart tegen de wind in vliegen.  Tijdens het bidden kijken ze naar beneden op zoek naar een prooi.  Als ze deze dan gevonden hebben, duiken ze erop af.  De torenvalk is een uitgesproken muizenjager, maar als er weinig muizen zijn pakt hij ook wel eens een jonge zangvogel of kever.  Ze pakken hun voedsel bijna uitsluitend vanop de grond.  Onderstaande foto is van Frank Wynen.

Volgens de recente broedvogelatlas van Vlaanderen (2013-2018) komt de torenvalk nog steeds wijdverspreid voor.  De populatie fluctueert met de populatiecycli van veldmuizen.  Ook strenge winters kunnen een negatief effect uitoefenen op de aantallen.  In de periode 2000-2002 werd de Vlaamse populatie geschat op 2300-3500 broedparen.  De huidige schatting pakt al heel wat lager uit, maar de bovengrens ervan is wellicht aan de hoge kant.  Het veldwerk van vóór de nieuwe vogelatlas zal ons wellicht wijzer maken, maar we kunnen nu reeds stellen dat ook de torenvalk niet lijkt te ontsnappen aan de negatieve ontwikkelingen in het agrarisch gebied.  Onderstaande foto is van Jos Reekmans.

 

Op de website van vogelbescherming Nederland staan ook nog enkele interessante weetjes :
https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/zes-toffe-torenvalk-feiten

 

 

Tenslotte nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Ooievaar (Tony Tachelet)

* Kieviten (Carine Richerzhagen)

* Turkse tortel (André Gaens)

* Zwartkop (André Gaens)

* Tuinfluiter (André Gaens)

* Spreeuwen en … torenvalk (André Gaens)

* Wespendief (Carine Richerzhagen)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.