Opmerkelijke waarnemingen van 13 tem 19/7/2020

Opmerkelijke waarnemingen van 13 tem 19/7/2020

De laatste nieuwkomer is ondertussen al een tijdje geleden… Op 28 juni werd er een koppel bijeneters gespot in Velm – en zo blijft de teller  voor de fruitstreek voorlopig steken op 160 soorten.   Met de trek in het verschiet zullen er binnenkort wel weer enkele nieuwkomers opduiken.  Het is nog maar juli, maar voor de ringers van de werkgroep Tongeren begint het toch alweer te kriebelen.  Dirk Ottenburghs kon afgelopen weekend enkele mooie exemplaren ringen zoals bovenstaande sprinkhaanzanger.
De sprinkhaanzanger dankt zijn naam aan de zang van het mannetje, een voortdurend rinkelend geluid dat sprekend lijkt op dat van een sprinkhaan.  Ze zijn erg onopvallend gekleurd en leven verborgen. Ze zijn niet zo kieskeurig wanneer het hun leefgebied betreft als het maar nat en ruig is. Qua uiterlijk past hij prima tussen alle rietvogels met overwegend bruine bovendelen. Op de rug heeft hij zwarte strepen en zwarte vlekken op de vleugels.  De onderzijde is vuilwit.  De sprinkhaanzanger is een lange-afstandstrekker die overwintert in Midden-Afrika. De najaarstrek van deze nachttrekker is van augustus-oktober en de voorjaarstrek is in maart-april.

Meer soorten beginnen nu stilaan aan hun jaarlijkse en gevaarlijke tocht, waaronder ook de bosrietzanger.  Dirk kon er afgelopen 3 dagen toch al 54 exemplaren ringen.  Tevens zaten er ook enkele andere leuke soorten bij zoals braamsluiper, rietzanger, roodborst en boomkruiper.  Foto’s zijn gemaakt door Dirk, waarvoor dank.

Braamsluiper                                                                  Rietzanger

 

Roodborst                                                                     Boomkruiper

 

 

Op de website van trektellen.nl kan je meer info vinden over het ringwerk en de trektelposten .  Deze databank is enorm en hier kan je tevens mooie foto’s bekijken.  Ook de gegevens van de fruitstreek worden hier verzameld.

 

 

Verder nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Witgat (Stefan Nimmegeers)

* Huiszwaluw (Jente Kasprowski)

* Roodborsttapuit (André Gaens)

* Huismus (André Gaens)

* Blauwe reiger (Chris Hayen)

* Torenvalk (Jos Reekmans)

* Tjiftjaf (Mia Cornelissen)

* Kwartel (Carine Richerzhagen)

* Nijlgans (Stefan Nimmegeers)

* Kleine karekiet (Stefan Nimmegeers)

* Zomertortel (Paul Matthys)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.