Opmerkelijke waarnemingen van 11 tem 17/5/2020

Opmerkelijke waarnemingen van 11 tem 17/5/2020

‘Grauwe’ was afgelopen week het typische vogelkenmerk…met grauwe kiekendief, grauwe vliegenvanger en grauwe klauwier dikte het aantal nieuwkomers aan tot 159 voor onze fruitstreek.  Bovenstaand mannetje werd gevonden door Stefan Carolus in Rijkel en gefotografeerd door Dirk Ottenburghs.
De grauwe klauwier is een middelgrote zangvogel met lange staart en een stevige zwarte haaksnavel. Het mannetje heeft een asgrijze kop met zwart masker en witte keel. De rug is roodbruin, de onderdelen zalmkleurig en de staart zwart met witte zijden. In vlucht is de grijze stuit en de zwarte staart met witte zijden aan de staartbasis goed te zien.  Het vrouwtje en juveniele vogels hebben warmbruine bovendelen en vuilwitte onderdelen. Juveniele vogels hebben bovendien donkere schubjes op kruin, bovendelen en onderdelen. De grauwe klauwier zit vaak rechtop en beweegt zijn staart nerveus heen en weer. De alarmroep is een herhaalde, nasale en hees klinkende roep.  De aanwezigheid van flink wat grote insecten als kevers, bijen en hommels is erg belangrijk; zij vormen de hoofdmoot van zijn menu.  De naam ‘klauwier’ slaat op de gewoonte van de vogels om prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken en die later op te eten.  Onderstaande foto’s zijn links het vrouwtje, vorig jaar gemaakt door Jan Cornelissen en rechts het mannetje van afgelopen week, door Stefan Nimmegeers.

 

Deze lange-afstandstrekker, vliegt vanaf eind juli tot september oostelijk om de Middellandse Zee heen, om te overwinteren in oostelijk en zuidelijk Afrika. Hij trekt ’s nachts in enkelingen of kleine groepen.  De grauwe klauwier is voor de fruitstreek regio een zeer zeldzaam exemplaar en komt tot nu toe sporadisch voor in de maanden mei tot augustus.

Enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Grauwe vliegenvanger (Jan Cornelissen)
* Grasmus (André Gaens)

* Kievit (Carlo vds)

* Fuut (André Gaens)

* Grutto (Lucas Bollingh)

* Buizerd (Jan Cornelissen)

* Kleine karekiet

* Roodborsttapuit (André Gaens)

* Aalscholvers (André Gaens)

* Slobeend (André Gaens)

* Kleine plevier (André Gaens)

* Ijsvogel (Stefan Nimmegeers)

* Grauwe vliegenvanger (Dirk Ottenburghs)

* Kneu (Lucas Bollingh)

* Witte kwikstaart (Paul Matthys)

* Carolina eend (Pierre Vandersmissen)

* Zomertortel (Paul Matthys)

* Zwarte roodstaart (Jan Cornelissen)

* Grauwe gors (Paul Matthys)
* Kuifeenden (André Gaens)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.