Met grote karekiet, spotvogel en bosrietzanger zijn er afgelopen week weer enkele nieuwelingen voor dit jaar komen aanvliegen vanuit het warme zuiden. Dit brengt het soortenaantal op 153.
Vorige dinsdag kon Dirk Ottenburghs een grote karekiet spotten in het Speelhof van Sint-Truiden (foto bovenaan van Erik Beerten). Dit is zeker geen evidente waarneming, daar de grote karekiet enorm lijkt op zijn neef, de kleine karekiet. De grote karekiet is – zoals zijn naam het zegt – een stukje groter, nl. 18-20 cm in vergelijking met de ‘kleine’ van 13 cm. De bovenzijde van hun veren zijn warmbruin getint met weinig expliciete kenmerken en de onderzijde is beige/wit. Het is dus een uitstekende camouflagekleur om zich tussen het riet te verschuilen. De grote karekiet heeft een zwaardere lijsterachtige snavel in verhouding tot de andere, maar niet uitgesproken langer. Ook heeft hij een contrastrijkere, opvallende witte wenkbrauwstreep en donkere oogstreep. De zang van de grote is tevens wat zwaarder en harder dan die van de kleine. In mei komt deze soort terug naar België, waar hij op zoek gaat naar een territorium in oude rietvelden. Het komvormige nest wordt gemaakt tussen rietstengels die in water staan, vrij ver bij de oever vandaan, als bescherming tegen vijanden. Het moet oud riet zijn omdat het een nogal zwaar nest is van bladeren van riet en biezen dat aan drie tot zes rietstengels wordt verankerd. Jong riet is te buigzaam en glad en houdt het gewicht niet. Het nest wordt bekleed met allerhande zacht materiaal zoals rietpluimen en veertjes. Na zo’n twee weken komen de 4 à 5 eieren uit. Beide ouders bebroeden de eieren en verzorgen de jongen die na nog een week of twee uitvliegen. Op het menu van de karekieten staan vooral insecten en de larven ervan. Denk aan libellen, langpootmuggen, eendagsvliegen, kevers en spinnen. In augustus vliegen ze weer naar hun overwinteringsgebied in tropisch Afrika.
Via volgende link vind je nog een leuk en interessant artikel over de grote karekiet op de website van Nature today :
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=27244
Onderstaand nog enkele duidelijke foto’s van de ringwerkgroep Tongeren met links de grote en rechts de kleine karekiet. De derde foto komt uit een vogelblog.
Leave a Reply