Opmerkelijke waarnemingen van 1 tem 7/3/2021

Opmerkelijke waarnemingen van 1 tem 7/3/2021

Voorbije woensdag werd er door André Gaens een FITIS waargenomen in het wachtbekken van Bernissem.  André kon van nieuwkomer nr. 107, voor dit jaar, ook bovenstaande foto maken.
De fitis en de tjiftjaf lijken uiterlijk heel erg op elkaar, maar zijn wel goed te onderscheiden door hun zang.  De fitis heeft een muzikale melodieuze aflopende zang terwijl de tjiftjaf herhaaldelijk en luid zijn eigen naam roept.  Er zijn wat kleine verschillen, maar het onderscheid blijft zeer moeilijk te beoordelen.  Een fitis heeft gemiddeld een langere witte wenkbrauwstreep en donkere oogstreep, resulterend dus in een markanter gezicht.  Zijn poten zijn bruin-roze in tegenstelling tot de bruin-zwarte poten van de tjiftjaf.  De fitis heeft ook iets langere vleugels.  Uiterlijk onderscheid is dus zeer moeilijk, zelfs voor een kenner , maar de zang is onmiskenbaar.  Hieronder twee mooie detail foto’s.

Fitis (Dirk Ottenburghs)                                                                          Tjiftjaf (Filip De Ruwe)

 

Tenslotte nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Slechtvalken (Carine Richerzhagen)

*  Staartmees (Dirk Bollen)

* Putter (Dirk Bollen)

* Grote lijster (Carine Richerzhagen)

* Aalscholver (André Gaens)

* Middelste bonte specht (Pierre Vandersmissen)

* Roodborst (Georges Raymaekers)

* Witte kwikstaart (Dirk Bollen)

* Krakeend (Stefan Nimmegeers)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.