Leesvoer in tweevoud.

Leesvoer in tweevoud.

Vandaag de pas uitgegeven “Handbook of Western Palearctic Birds” ontvangen. Een schitterend werk van de topauteurs en topornithologen Hadoram Shirihai en Lars Svensson. Het zijn twee joekels van boeken en dus geen veldgidsen. Maar echte literatuur om ’s avonds met een glaasje wijn (of een lekker biertje) door te bladeren.

Het eerste deel behandeld alles soorten in het Palearctische gebied van leeuweriken tot de zangertjes. Na een uitgebreide tekst over taxonomie en benaming van de soorten en uitleg over hoe de gegevens tot stand kwamen en in het boek worden beschreven. Daarna een zeer begrijpbare en goed geschreven uitleg over het belang van rui om vogels in het veld op leeftijd te brengen. En daarna krijg je een stortvloed van soortenbeschrijvingen met prachtige en vooral bruikbare foto’s per soort. Telkens wordt de verspreiding besproken met een mooi kaartje erbij. Beschrijving van de vogel, geluid, gelijkende soorten, bepaling leeftijd en geslacht, biometrie, geografische variaties indien die er zijn en bespreking van mogelijke ondersoorten. Alles heel overzichtelijk en duidelijk gebracht. Alles wel in het Engels dus voor mensen die dit niet gewend zijn is het even aanpassen.

Het tweede deel bespreekt de soorten van vliegenvangers tot gorzen. Hier ook weer dezelfde inleiding, een beetje dubbel. Maar de foto’s zijn wel anders en weer de moeite. En de beschrijving van de soorten gebeurt hier natuurlijk op dezelfde wijze.

Kortweg een aanwinst voor elke vogelkijker die wat dieper wil ingaan op info over soorten die je in het afgebakende gebied kan tegenkomen. De keuze voor foto’s inplaats van de gebruikelijke tekeningen lijkt niet ideaal. Maar alle foto’s passen perfect bij de teksten en geven zeker een meerwaarde. Het is dan ook geen klassieke veldgids maar een werk om je kennis buiten het veld te verrijken.

Zelf kocht ik het boeken (dubbelluik) via de website van NHBS. De plek voor boeken over natuur. Maar het zal niet lang duren voor het werk via andere kanalen (bv. winkel Natuurpunt) te verkrijgen is. Momenteel krijg je bij bestelling wel een stevige korting als introductie van de uitgave. Ik betaalde ongeveer 150£ wat aan de huidige koers overeenkomt met net geen 170€. De levering ging via Express (goedkoper dan de gewone levering) waardoor ik het boek nog geen 24 uur later al in mijn handen had.

Ik kan alvast niet wachten op de volgende delen over de non-passerines.

Leave a Reply

Your email address will not be published.