Blikvangers van de week

Blikvangers van de week

Een beeld zegt meer dan duizend woorden…   Deze blauwe reiger werd door Chris Hayen enkele keren prachtig in beeld gebracht.

De blauwe reiger is een grote, grijze vogel met lange wit- grijze nek. Hij heeft een zwarte band door het oog, die uitmondt in een kuif, een gele dolkvormige snavel en hoge bruin – geelachtige poten. De blauwe reiger behoort tot de reigerfamilie en is de meest bekende en algemene vertegenwoordiger van deze familie.  Deze grote vogel met een lengte van 90-100 cm en een spanwijdte van 175 cm is vooral verlekkerd op vis en amfibieën, maar ook jonge volgels en kleine zoogdieren zoals ratten, mollen en muizen staan op hun menu.   Op de website van natuurpunt staan enkele leuke weetjes :
  • In tegenstelling tot wat soms verteld wordt, hebben reigers geen olie aan de poten om de vissen naar zich toe te lokken. Blauwe reigers zijn gewoon heel geduldig en hebben bovendien een haarscherpe blik.
  • Net als ijsvogels moeten blauwe reigers rekening houden met de breking van het water. Het vraagt heel wat oefening vooraleer jonge vogels met succes kunnen vissen. Maar na verloop van tijd worden ze hier expert in. In het begin oefenen ze ook op takjes en andere voorwerpen.
  • Reigers hebben altijd een ‘kam bij de hand’: op de binnenkant van de nagel van de middelste teen bevindt zich een kam, een gekartelde rand. Daarmee zijn ze beter in staat hun verenpak te onderhouden.
  • Volwassen blauwe reigers zijn duidelijk van jonge vogels te onderscheiden. Je herkent ze aan hun spierwitte voorhoofd; bij jonge vogels is dit grijs.
  • Sinds de jaren ‘70 is de blauwe reiger in België beschermd.

 

 

 

Andere blikvangers van de voorbije week zijn hieronder verzameld :

Blauwe kiekendief : Brecht Caers

 

Torenvalk : André Gaens

 

Kramsvogel : Brecht Caers

 

Koperwiek : André Gaens

 

Torenvalk : Paul Matthys

 

Zanglijster : Paul Matthys

 

Groenling : Paul Matthys

 

Blauwe kiekendief : André Gaens

Groeten en tot volgende week,

Carlo Menten

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.