Blikvangers van de week

Blikvangers van de week

Twee bladkoningen werden afgelopen week door Eddy Colson enkele keren mooi in beeld gebracht.  Ze werden allemaal geregistreerd, gemeten, gewogen en vakkundig voorzien van een ring alvorens ze hun tocht naar het zuiden konden verder zetten.  Deze maand werden in totaal 4 bladkoningen geringd verdeeld over de 3 ringwerkgroepen van de fruitstreek.
De bladkoning is een klein mosgroen zangvogeltje, iets groter dan een goudhaantje, met twee opvallende gele vleugelstrepen omgeven door zwarte bases van slagpennen en dekveren. Ook typisch is de gele wenkbrauwstreep, donkere oogstreep en bleekroze poten, maar ze zijn nog het best te herkennen aan de roep.  De stuit, buik, borst en keel zijn wit/grijsachtig.  Onderstaande archieffoto van 2019 is van Carine Richerzhagen.

Het individueel merken of ringen van vogels is een methode om wilde vogelpopulaties op te volgen. Deze techniek werd voor het eerst gebruikt in 1899 door de Deen Ch. Mortensen, een onderwijzer. Oorspronkelijk was het enkel de bedoeling om na te gaan waar in Europa broedende vogels de winter doorbrachten.
Deze oorspronkelijke doelstelling blijft nog steeds actueel : overwinteringsgebieden en trekroutes liggen niet eens en voor altijd vast. Ze evolueren, onder meer door biotoopverlies en klimaatwijzigingen. Maar daarnaast is de doelstelling zelf ook aanzienlijk verfijnd omdat we ook proberen om de trekstrategieën te begrijpen : wanneer vertrekken ? In welke richting ? Waarheen ? Waar een stop inleggen om nieuwe energiereserves aan te leggen ? Wanneer vertrekken naar het broedgebied ? Snel is daar ook de studie van de demografie bijgekomen : wat zijn de doodsoorzaken ? Zijn ze overal dezelfde ? Variëren ze van jaar tot jaar ? Sommige broedparen produceren meer jongen dan andere : is dit gebonden aan de eigenschappen van de oudervogels of eerder aan de regio of aan een combinatie van beide ? Meer info kan je vinden op de website van KBIN Ringonderzoek. (info Dirk Ottenburghs)

 

Andere blikvangers van de voorbije week zijn hieronder verzameld :

Waterral : Stefan Nimmegeers

 

Blauwe reiger : Chris Hayen

 

Dodaars : Stefan NImmegeers

 

Staartmees : Stefan NImmegeers

 

Roodborst : Stefan  Nimmegeers

 

Sperwer : André Gaens

 

Siberische tjiftjaf : Eddy Colson

Groeten en tot volgende week,

Carlo Menten

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.