Blikvangers van de week

Blikvangers van de week

Een beeld zegt meer dan duizend woorden…   Bovenstaande watersnip werd door Stefan Nimmegeers mooi in beeld gebracht.
De watersnip heeft een roodbruine snavel, die zeer lang is in verhouding tot zijn kop. Ze zijn vooral te herkennen aan hun lange snavel en de smalle gele strepen op de rug.  Het verenkleed is bruin gestreept met een witte onderzijde en donker gestreepte flanken. Verder opvallend zijn de gestreepte kop, de korte grijsgroene poten en de ineengedoken houding.  Bij verstoring vertrouwen ze lang op hun schutkleuring en vliegen ze pas op het laatste moment op.  Hun leefgebied zijn vooral moerassen, veengebieden en natte weilanden.  Op hun menu staan voornamelijk kleine ongewervelde dieren, zoals insecten, larven, wormen, kleine kreeftachtigen, slakjes en spinnen. Soms eten ze ook wel plantaardig materiaal (vooral zaden). Ze zoeken hun voedsel op de tast met de snavel in de bovenste laag van vochtige of natte bodem. Hierbij wordt de snavel in een snel ritme verticaal de bodem ingestoken. Ze foerageren meestal in kleine groepjes.

Een soort die op de watersnip (23-28 cm) lijkt, is het  bokje, maar deze heeft een korte snavel en strepen op de flanken. De watersnip vliegt bij verstoring vaak ver weg in zigzaggende vlucht en laat daarbij een schorre roep horen. Het kleinere en schaarsere bokje (18-20 cm) daarentegen vliegt eerder in een rechte lijn weg en dit zonder roep. Verder is er nog de poelsnip (26-30 cm); deze soort leeft vooral in Noord-Europa (komt hier zeer zelden voor in België).  De poelsnip is iets groter en dikker dan de watersnip en heeft een kortere snavel.  En last but not least is er de houtsnip, de grootste van de vier (33-38 cm); deze ga je eerder in een bosrijke omgeving terugvinden.

Houtsnip (foto Dirk Ottenburghs)                                                               Bokje (foto Wouter Faveyts)

 

Poelsnip (foto Ran Schols)

 

Andere blikvangers van de voorbije week zijn hieronder verzameld :

Ooievaar : André Gaens

 

Gekraagde roodstaart : Paul Matthys

 

Paapje : Carine Richerzhagen

 

Dodaars : Stefan Nimmegeers

 

Buizerd : Paul Matthys

 

Sperwer : André Gaens

 

Tjiftjaf : Paul Matthys

Groetjes en tot volgende week,

Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.