Birdnet, mijn redding?

Birdnet, mijn redding?

In een (trouwens aan te raden) nummer van EOS over onze natuur las ik een artikel over de apps om beestjes in de natuur op naam te brengen. ObsIdentify passeerde de revue. Maar ook Birdnet. Een app waar je vogelgeluiden kan mee opnemen en laten analyseren. Dat is mijn redding, dacht ik.

Want mijn vogelgeluiden-skills zijn niet te best. Vogels op het zicht op naam brengen, dat lukt wel. Maar al die geluiden! Elk voorjaar sta ik vol vertwijfeling te luisteren naar een zanger in een dichte braamstruik. Met steeds dezelfde vraag: is dat nu een zwartkop of toch die eerste tuinfluiter? Hoe vaak ik al naar een vreemd klinkend geluid heb geslopen om dan uit te komen met een raar kijkende koolmees. Ter verdediging, die koolmees heeft de grootste schuld. Wie maakt er als vogel nu ook meer dan 80 verschillende geluiden. Hou je bij één! Dus kortweg gezegd. Geluiden blijven voor mij moeilijk. Dus zo een app die je daarmee kan helpen is meer dan welkom.

Vijf minuten later stond de app op mijn smartphone. En een half uur later was ze er al afgehaald. Voor ik er mijn blind vertrouwen aan gaf, dacht ik, even testen. Een website met een hele reeks vogelgeluiden was snel gevonden. Tot ergernis van mijn huisgenoten testte ik er een aantal van met de app. Ook mijn hond kwam even nieuwsgierig kijken waar al die vogels plots zaten te zingen.

Gebruiksvriendelijk is het ding wel. Gewoon even op microfoontje klikken of aanzetten (dan begint hij dadelijk op te nemen). Stukje van de opname met je vinger selecteren. En analyseren maar. En daar liep het (te vaak) fout.

Het begon nochtans goed. Zwartkop: opnemen, selecteren, analyseren en bingo. Dadelijk ok. Bosrietzanger was een ander paar mouwen. ‘Sorry’ zei de app ‘we konden niet met voldoende zekerheid een vogelsoort selecteren’. Eerlijk en in dit geval het voordeel van de twijfel. Deze kereltjes zijn prima imitators die hun zang volstouwen met andere soorten. Dus dan zou een mens al eens twijfelen. Braamsluiper? Wist hij ook niet en de voorstellen zaten er mijlenver naast. Dan een mooi reeksje. Fitis, grasmus en kleine karekiet. Drie keer schot in de roos. Ik was bijna zeker. De oplossing voor mijn niet zo goede geluidenkennis was nabij. Maar dan ging het ding de mist in. Tjiftjaf had hij nog juist (dat zou wel een hele schande geweest zijn). Maar bij spotvogel, sprinkhaanzanger, fluiter en grauwe gors moest hij het antwoord schuldig blijven. De suggesties waren weer hilarisch mis. Als klap op de vuurpijl gaf hij bij tuinfluiter (mijn uitgangspunt waarom ik dit testte) en rietzanger totaal verkeerde antwoorden. Op 13 tests, van toch vrij zuivere opnames, had hij er 5 juist, 3 totaal verkeerd en moest hij 5 maal passen.

Als ik heel eerlijk moet zijn, dan doe ik het persoonlijk beter. Zonder die app dan wel. Waardeloos ding, dat (net als ObsIdentify) voor beginnende vogelkijkers het verkeerde idee gaat geven. Ze gaan heel vaak de verkeerde conclusies trekken. Mijn raad: dit ding zeker niet op je smartphone zetten en meer gaan oefenen op die prachtige vogelzang. ’s Morgens vroeg je bed uit en het vogelkoor gaan analyseren. Zonder app. Veel leuker en zeker betrouwbaarder.

Leave a Reply

Your email address will not be published.