Weer top bij de torenvalken

Weer top bij de torenvalken

De laatste nestkasten werden bezocht, de laatste pulli geringd, het zit er weer op voor dit jaar wat betreft het ringen van torenvalken.
En het was weer een schitterend jaar. Tijdens de controles was al duidelijk dat het er prima uitzag. Hoge bezettingsgraad en vaak grote legsels of, waar er al pulli waren, grote nesten. De eerste drie kasten van dit seizoen leverden telkens 6 geringde pulli op. In tegenstelling tot de steenuiltjes werd de droogte hier blijkbaar niet als een nadeel ondervonden. Hun menu bestaat dan ook hoofdzakelijk uit muizen. Die bleken dus wel voldoende aanwezig. Daarom ook geen ‘achterblijvertjes’ (buiten hier en daar een uitzondering), maar allemaal pulli met een stevig gewicht en dus grote kans dat ze allemaal vliegvlug geraken.

175

Met 175 geringde pulli scoren we maar 2 stuks lager dan topjaar 2019. In totaal registreerden we 184 pulli. Hier en daar een kast op een wat te gammele stok die we aan ons lieten voorbij gaan. Maar met de camera konden we wel zien hoeveel jongen er waren. Met 40 bezette kasten op 61 controles mogen we eigenlijk zeggen dat 2020 beter was dan 2019 (toen 40 op 64). Het legbegin lag met 20 april in de buurt van de andere jaren. Hoewel er toch een lichte trend naar een vroeger legbegin is. Verrassend was een nestkast in de Grote Beemd. Daar reden we naartoe om de eieren, die volgens ons toch niet meer gingen uitkomen, er uit te kieperen. Bleken er 5 pulli van goed een week oud in de kast te liggen. Een laat broedsel, denkelijk jonge vogels. Of een eerdere mislukte poging? Wie zal het zeggen?
De bezettingsgraad blijft stijgen. We zitten voor 2020 aan 65,57%. Dat nieuwe nestkasten vaak al hetzelfde jaar worden ingenomen is een bevestiging van deze trend. De slaagkans van het broedsel van 95% (bezetten nestkasten die lukken) is ook elk jaar hoger. Met een gemiddelde van 4,60 pulli per bezette nestkast scoren we het 2de beste resultaat sinds ik deze soort begon op te volgen. Vorig jaar lag dat iets hoger met 4,65.

Buren

Een van onze laatste controles is toch een vermelding waard. Een fruitteler die al lang nestkasten in zijn laagstamplantages plaatst belde mij op om te zeggen dat er pulli in zijn nestkast aan zijn woning zaten. ‘Dat weet ik’ zei ik ‘ik ben ze al komen ringen’. Maar toen bleek dat het ging om een nieuwe nestkast op de koer van zijn boerderij. Toen wij aankwamen bleek onze ladder wat kort. Heel hoog tegen de hangaar hing de kast. Met een hoogtewerker raakte Etienne op het dak. Daar klom hij via de ladder tot aan de nestkast. Twee pulli werden geringd onder belangstelling van beide ouders die ons nauwlettend in het oog hielden. Op zich een hele onderneming. Maar het meest opmerkelijke was het feit dat op goed 120 meter nog een nestkast stond. Daar hadden wij de week er voor 4 pulli geringd. Zo dicht hadden we ze nog niet vaak zien zitten. Mogelijk was het een mannetje met twee vrouwtjes. Maar dat konden we jammer genoeg niet bevestigen of vaststellen.

Foto torenvalken: André Gaens

De twee nestkasten op kaart op goed 120 meter van elkaar

Leave a Reply

Your email address will not be published.