Opmerkelijke waarnemingen van 5 tem 11/8/2019

Opmerkelijke waarnemingen van 5 tem 11/8/2019

De voorbije week werd de rode wouw  meerdere malen gespot in onze fruitstreek.  W. Janssen ( met foto bovenaan) en Carine Richerzhagen (beiden te Rutten) en Paul Matthys (te Montenaken) waren de gelukkigen.  Typisch voor de rode wouw is zijn roodbruin verenkleed en zijn lichtere kop.  De ondervleugels tonen lichte, bijna witte, ‘vensters’ op de binnenste handpennen en zwarte handpentoppen. De diep gevorkte staart, die aan de bovenzijde roodbruin is en aan de onderzijde bleker, wordt tijdens de vlucht voortdurend gekanteld, hetgeen  kenmerkend is.  Deze fraaie roofvogel van 62 cm is iets groter dan een buizerd en heeft een spanwijdte van ongeveer 160 cm.   Het is één van de weinige roofvogels die je vrijwel alleen in Europa aantreft.  Onderstaande foto is van Carine Richerzagen.
Hoewel rode wouwen het hele jaar gezien kunnen worden, zijn er toch duidelijke piekmomenten. In het voorjaar trekken volwassen vogels vooral in maart door, in april en mei gevolgd door exemplaren die nog niet tot broeden komen. Deze laatsten hebben, in tegenstelling tot de volwassen vogels, weinig haast en blijven soms enige tijd hangen. De najaarstrek piekt in oktober. Vooral op dagen met goede buizerdtrek is het niet ongewoon om één of meer rode wouwen te zien. Echte groepjes zijn echter zeldzaam, net als in het voorjaar. Overwinterende vogels, een schaars fenomeen, bestrijken een groot gebied. Bijhorend statistiek voor onze regio.

Ook het ringersfront is er deze week weer stevig ingevlogen.  In Tongeren en Hoeselt werden er maar liefst 1365 vogels gecontroleerd, gewogen, geregistreerd en voorzien van een ring alvorens ze hun trektocht verder konden zetten.  Via de website trektellen.nl kan je hun – bijna dagelijkse – ringwerk volgen.  De ringposten Ter Tommen Hoeselt, VRS Nederheim Tongeren en VRS Graetherbeemd zijn de ringstations van werkgroep Tongeren.  Hierbij een voorbeeld van afgelopen zondag:

 

In totaal werden er deze week 56 verschillende soorten gespot in de fruitstreek en dit door 21 verschillende vogelliefhebbers.  Er werden een  6-tal zeldzame soorten (zie overzicht onderaan) gespot.   Het totaal aantal waargenomen soorten voor 2019 blijft status quo op 153.
Enkele fotogenieke blikvangers van de week :
* Kleine karekiet (Chris Hayen)

* Spreeuwen (Paul Matthys)

* Boerenzwaluwen (Paul Matthys)

* Vink (Filips Defoort)

* Torenvalk (Paul Matthys)

* Grauwe vliegenvanger (Stefan Nimmegeers)

*  Ijsvogel (Stefan Nimmegeers)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Vogel Plaats Waarnemer
Kleine bonte specht Tongeren Carine Richerzhagen
IJsvogel Tongeren Stijn Raymaekers
Hoepertingen – Helshoven Stefan Nimmegeers
Zomertortel Borlo Paul Matthys
Rode wouw Rutten W Janssen
Rutten Carine Richerzhagen
Montenaken Paul Matthys
Havik Wellen – Herkvallei Gert Appeltans
Grote gele kwikstaart Wellen Gert Appeltans

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.