Opmerkelijke waarnemingen van 17 tem 23/8/2020

Opmerkelijke waarnemingen van 17 tem 23/8/2020

Afgelopen week was er geen nieuwkomer te bespeuren, maar wel een andere beauty, nl. de zwarte wouw.  André Gaens kon vorige dinsdag in de velden van Aalst bij Sint-Truiden enkele schitterende foto’s maken van deze topper.

De zwarte wouw is donkerbruin en bij slecht licht bijna zwart.  Typisch is de gevorkte staart die wel korter en minder diep gevorkt is dan de rode wouw.  Ook zijn de vleugels minder lang en spits dan die van de rode wouw. In alle opzichten is hij ook minder bont dan de rode wouw. Hij lijkt wel wat op een bruine kiekendief.  De lengte van de zwarte wouw is 48 tot 65 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt 135 tot 155 cm. Een ander kenmerk is een duidelijke lichte baan over de bovenvleugels en een lichte kop. De zwarte wouw is voornamelijk een aaseter, maar jaagt ook wel op kleine prooidieren zoals grote insecten, vissen, en kleine reptielen, vogels en zoogdieren.
Op de website van vogelbescherming Nederland staat deze mooie afbeelding met de verschillen tussen de rode en zwarte wouw :

 

Verder nog enkele fotogenieke blikvangers van de week:
* Grote bonte specht (Paul Matthys)

* Buizerd (André Gaens)

* Paapje (André Gaens)

* Huismus (Jan Cornelissen)

* Fuut (André Gaens)

Groeten en tot volgende week,
Carlo Menten

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.