Opmerkelijke waarnemingen tussen 17 en 23/9/2018

Opmerkelijke waarnemingen tussen 17 en 23/9/2018

Op de telpost in Oetersloven waren er de voorbije week een purperreiger en een visarend te bewonderen.  Voor onze teller van dienst Pierre Vandersmissen was dit de eerste kennismaking met een purperreiger op de telpost en dit na 20 jaar telwerk !   De laatste  en ook enige waarneming voor onze regio was al geleden van april 2011.  De purperreiger is een zomergast ( vooral apr-okt) en gaat overwinteren in tropisch Afrika.  De purperreiger is donkerder, kleiner en vooral slanker dan de blauwe reiger. In de vlucht vallen vooral de ver uitstekende poten met lange tenen op, net als de meer gehoekte keelzak.  (Purperreiger foto hierboven archief 2008 – Zonhoven – Dirk Ottenburghs)
De visarend is een iets vaker gezien gast in de fruitstreek. Voor 2018 zitten we momenteel aan 4 waarnemingen, voor 2017 een 2 tal en voor 2016 zelfs 10.  De visarend is een unieke roofvogel omdat hij uitsluitend vis eet.  De visarend heeft een lichte onderzijde en een uniek vluchtsilhouet door smalle vleugels met lange hand, slechts 4 vingers en een korte rechthoekige staart.  In vooraanzicht zijn de vleugels opvallend gebogen en doet denken aan een grote mantelmeeuw.  In april dit jaar maakte Stefan Nimmegeers onderstaande foto van een schitterend exemplaar in Hoepertingen en er stond uiteraard een visje op het menu.

De derde donkerrode of zeer zeldzame vogel werd deze week in Buvingen gezien door Paul Matthys, nl de duinpieper.  Dit is voor dit jaar slechts de 3de waarneming.  Het is een grote slanke pieper waarvan buik en borst egaal vuilwit gekleurd is.  Van alle piepers zijn het de meest zandkleurige.  Ook opvallend is de donkere teugelstreep en is de tekening op de vleugels vrij contrastrijk.   Zijn roep lijkt op die van een huismus, maar is wat ijler en scheller.  Het zijn trekvogels die overwinteren ten zuiden van de Sahara. (Duinpieper foto archief 2012 – Rutten – Carine Richerzhagen).

 

In totaal werden er 46 verschillende soorten gespot in de fruitstreek en dit door 7 verschillende vogelliefhebbers. Inclusief drie bovenstaande vogels kwam het aantal rode soorten of zeldzame vogels deze week uit op 8 soorten.  Het totaal aantal soorten voor 2018 is momenteel 165.
Op zaterdag was er ook een leuke melding van 50 grauwe gorzen gezien in Montenaken door Paul Matthys. (zie foto hieronder)

Een overzicht en enkele bijhorende kiekjes :
Vogel Plaats Waarnemer
Visarend Berlingen Pierre Vandersmissen
Purperreiger Berlingen Pierre Vandersmissen
Duinpieper Buvingen Paul Matthys
Smelleken Montenaken Paul Matthys
Paapje Montenaken Paul Matthys
Berlingen Pierre Vandersmissen
Boompieper Montenaken Paul Matthys
Halsbandparkiet Sint-Truiden – Speelhof Bart Hulsmans
Boomvalk Tongeren – Beukenberg Paul Nagtegals

 

Paapje : foto Paul Matthys

Halsbandparkiet : foto Bart Hulsmans

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.