Houten freek – 3 de plaats : Steltkluut

Houten freek – 3 de plaats : Steltkluut

De bronzen medaille is deze editie voor de steltkluut, die op 18 april 2021 werd gezien door Carlo Vandersmissen in het wachtbekken van Bernissem te Sint-Truiden.  Deze waarneming was de allereerste voor onze fruitstreekregio.  Carlo kon ook bovenstaande mooie foto maken.  Proficiat !

Deze zeer sierlijke vogel, behorend tot de steltlopers, is met zijn lange rozerode poten, zijn lange priemvormige snavel en een zwart-wit verenkleed een opvallende verschijning.  Mannetjes hebben gemiddeld meer zwart op de kop.  In vlucht zijn kop en poten gestrekt, waardoor ze een lang silhouet vertonen.  Ook typerend zijn de puntige vleugels en rukkende vleugelslag.  Als voedsel staan allerlei kleine ongewervelde waterdieren zoals slakken, waterkevers, larven, spinnen, wormen en kleine visjes op het menu dat ze vooral zoeken in ondiep water.  Deze trekvogel die vooral overwintert in Afrika en soms Zuid-Europa, komt vooral voor in gebieden met ondiep zoet, brak of zout water zoals lagunes en zoutpannen. In het broedseizoen zijn ze vooral zeer luidruchtig.

Onderstaande foto is van Wim Deloddere en komt uit het rijke archief van waarnemingen.be

 

Zoals voorgaande jaren is er ook dit jaar binnen onze Vogelwerkgroep de verkiezing van de ‘Houten Freek’, nl. een ludieke actie om uitzonderlijke waarnemingen in de kijker te zetten.

De Houten Freek wordt elk jaar uitgereikt voor de bijzonderste waarneming van het jaar… Wie mag onze beroemde wisseltrofee een jaartje op haar of zijn kast zetten ?

De genomineerden voor 2021 zijn:

25/3  : Zwartkopmeeuw (Lucas Bollingh – Brustem)

5/4 : Europese kanarie (Pascal Gielen – Kortessem)

18/4 : Steltkluut (Carlo Vandersmissen – Bernissem Sint-Truiden)

22/4 : Zwarte ruiter (André Gaens – Bernissem Sint-Truiden)

11/5 : Grote karekiet ( Dirk Ottenburghs – Speelhof Sint-Truiden)

18/5 : Purperreiger (Stefan Nimmegeers – Helshoven)

23/5 : Bijeneter (Nicolas van Overmeeren – Montenaken)

24/5 : Orpheusspotvogel (Lucas Bollingh – Wellen)

6/7 : Regenwulp (Nicolas van Overmeeren – Rutten)

26/12 : Wilde zwaan (Simon Pluymers – Oetersloven)

De komende dagen volgt op onze website een overzicht van de top 3.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.