Laden Evenementen

Zaterdag 19 juni – fietstocht – ondersteuning akkervogels

19/06/2021 @ 11:00 AM - 5:00 PM
  • Dit evenement is voorbij.

Lancering fietstocht ‘Biodivers van akker tot bakker’

De meeste mensen kennen Haspengouw van het fruit, en velen komen in de lente de bloesems bewonderen. Maar er zijn – vooral in Droog Haspengouw – veel akkers. En ook hier valt heel wat te beleven.

Dit akkerlandschap wil de stad Sint-Truiden samen met haar partners in de kijker zetten. Daarom is er nu een nieuwe fietsroute. Die neemt je mee langs de akkers. Je komt dankzij de belevingspalen, filmpjes en het fietsrouteboekje meer te weten over de weg van graankorrel tot brood. Hoe wordt graan geteeld? Welke graansoorten zijn er? Wat is het verschil tussen meel en bloem? Hoe wordt een brood gebakken?

En je krijgt een wonderlijke inkijk in het leven op de akkers. Van ver ziet een graanveld er gewoon uit als een groene zee. Maar als je het van dichterbij bekijkt, zie je dat er heel wat leven in schuilt. Er bestaan heel wat planten, insecten en vogels die enkel in de akkers leven. Meer en meer landbouwers doen een inspanning voor deze soorten en doen ook aan agrarisch natuurbeheer. Door bijvoorbeeld een bloemrijke akkerrand aan te leggen, krijgen de akkersoorten hier alle kansen.

Zaterdag 19 juni wordt de fietsroute officieel in gefietst. Voor de gelegenheid zijn er tussen 14 en 17 uur langsheen de fietsroute extra activiteiten waar je aan kan meedoen. Zo kan je luisteren naar het verhaal van Laura de veldleeuwerik, of kan je zelf proberen om graan te malen. En speciaal voor de akkervogels planten we dit najaar een nieuwe heg. Ook jij kan (nu al!) een handje helpen. 

Je kan zelf gelijk waar op de route instappen.  De fietsroute vertrekt in het centrum van Sint-Truiden, aan knooppunt 135, dat is op de kruising Diesterstraat – Abdijstraat – Beekstraat. Bij de toeristische dienst van Sint-Truiden en bij Brouwerij Kerkom kan je het fietsrouteboekje gratis afhalen, maar je vindt het hier ook.

 

http://www.rlhv.be/lancering-fietstocht-biodivers-van-akker-tot-bakker

 

Gegevens

Datum: 19/06/2021
Tijd: 11:00 AM - 5:00 PM
Evenement Categorie:

Leave a Reply

Your email address will not be published.