Laden Evenementen

Maatheide Lommel – bezoek telpost

29/09/2019 @ 8:00 AM - 1:00 PM
  • Dit evenement is voorbij.

Sinds juni 2006 is er een trektelpost gevestigd aan De Kristallijn, op de dijk die parallel loopt aan de Blauwe Keidreef in Mol-Rauw. Saillant detail is dat de dijk en weg tevens de gemeentegrens tussen Mol en Lommel en de provinciegrens tussen Antwerpen en Limburg vormen. Bovendien ligt op ongeveer 1,5 km in noordoostelijke richting de Nederlandse landgrens.

 Deze unieke geografische ligging is echter niet de reden waarom voor de lokatie gekozen is. De brede, 5 meter hoge dijk biedt veel plek aan de trektellers, die hier tot aan Mol, Postel, Lommel en Balen vrij zicht hebben op het luchtruim. Zij kijken uit over een uitgestrekte keten van meren, die door zandwinning zijn ontstaan en het bosgebied rond Postel, dat zich tot ver in Nederland uitstrekt. Veel roofvogels hebben daar in broed-, winter- en trektijd hun domicilie.
De unieke combinatie van biotopen en landschappen heeft grote aantrekkingskracht op watergebonden vogels, waarvan een aantal (diverse soorten Eenden, Strandlopers, Meeuwen en Sterns) hoofdzakelijk kustgeoriënteerd is. Ook is het punt goed voor het waarnemen van overtrekkende roofvogels en worden zangvogels bij lage trek tussen de grote waterpartijen door over de dijk gestuwd. Al deze eigenschappen tezamen maken Kristallijn tot een unieke telpost in het Vlaamse binnenland.

Gegevens

Datum: 29/09/2019
Tijd: 8:00 AM - 1:00 PM
Evenement Categorie:

Leave a Reply

Your email address will not be published.