Laden Evenementen

PTT telling tussen 15/12 en 20/1

januari 1
  • Dit evenement is voorbij.
Binnenkort gaan heel wat vogelkijkers hun eigen PTT-telling uitvoeren. En dit heeft niets te maken met de vroegere Nederlands Post. PTT staat voor punt-transect-telling. Het is zoals het woord zegt een transect of route waar op verschillende punten vogels worden geteld. Het langst lopende telproject van Vlaanderen (sinds 1989) en hierdoor kan er op een eenvoudige manier een massa informatie en gegevens verzameld worden waar duidelijke trends uitgehaald worden. De bijdrage van elke teller is enorm en dit met een zeer kleine inspanning. Eén voormiddag je route afwandelen en op 20 punten gedurende 5 minuten alle vogels tellen die je ziet. Echt een project waar iedereen eigenlijk aan zou moeten meewerken.
Hoe pak je dit aan ? Je stippelt in een gebied of streek naar keuze een wandeling uit waar je 20 telpunten op zet. Enige voorwaarde is dat je telpunten minimaal 250m (in gesloten landschap, zoals bos of beemden) of 500m (in open landschap zoals akkers of vijvergebieden). Tussen 15 december en 20 januari wandel je jouw route één keer af vanaf 1 uur na zonsopgang en op elk telpunt blijf je 5 minuten staan en tel en noteer je alle vogels die je ziet. Dit herhaal je elk jaar opnieuw rond dezelfde datum en steeds in dezelfde volgorde. De verplaatsing tussen de telpunten mag je doen zoals je dat zelf wenst (te voet, met de fiets, met de wagen). Je mag natuurlijk ook met meerdere vogelkijkers de route doen. Dit is zelfs een aanrader, want kijken en noteren tegelijk is niet altijd makkelijk. Zeker niet voor de mannelijke exemplaren onder ons.
Nadien geef je al je waarnemingen in voor de speciaal daarvoor gemaakte website en klaar is kees.
Je kan trouwens alle info vinden over dit project met alle links naar de handleidingen en websites om je eigen route, telpunten en waarnemingen te noteren op de pagina PTT van natuurpunt.

Gegevens

Datum: januari 1
Evenement Categorie: